ГЕРБ има само един път и това е европейският. Това каза министър-председателят Бойко Борисов след среща с премиера на Свободна държава Бавария Маркус Зьодер, предаде „Фокус“.

Във връзка с идеята на премиера на Унгария Виктор Орбан за пакта за нова Европа и в отговор на въпрос дали отхвърля напълно тази идея, министър-председателят посочи: „Ние сме я отхвърили още преди 10-20 години, когато сме създали нашата партия“. Борисов изтъкна, че партията му носи името „Граждани за европейско развитие на България“. Според него трябва да сме благодарни, че падането на Берлинската стена и приемането ни в ЕС са ни спаси от най-мракобесните времена.

„Ние трябва да сме всеки ден благодарни на ЕС. Да, имало бюрокрация, чиновничество - и ние го виждаме. Даже с колегата си говорихме дали бихме могли само да помислим да построим такива сгради. Брюсксел ги построиха и се дадоха милиарди“, допълни още Борисов. По думите му сега сме се вторачили във Виктор Орбан.

"Ние замразихме членството му в ЕНП, аз гласувах за това. Свикнал съм да гледам своята къщичка. Ако Германия направи тази инвестиция, за която се борим сега, един вид ще покажем и отношението си към тези, които са били успешни, дисциплинирани и действително работят за единството на Европа. България е много прогнозируема по време на нашите правителства, евроатлантически ориентирана. Пак имаме разлики с Германия. Ние не построихме "Южен поток". Вие направихте "Северен поток". Ние не ви търсим кусур, всеки дени се надяваме сега нашият газов хъб „Балкан“ да бъде подкрепен и от вас, ама истински подкрепен, за да може и ние да останем в газоворазпределителната система, която се изгражда“, допълни министър-председателят.