Министър-председателят Бойко Борисов заминава на посещение в Страсбург днес, 2 юли, за да представи резултатите от Българското председателство на Съвета на ЕС пред членовете на Европейския парламент. Това съобщиха от правителствената информационна служба.

Утре министър-председателят Борисов ще информира европейските депутати за напредъка и резултатите по основните приоритети през последните шест месеца: европейска перспектива и свързаност на Западните Балкани, бъдещето на Европа и младите хора, сигурност и стабилност в силна и единна Европа и цифровата икономика и уменията на бъдещето.

Преди участието в пленарната сесия, министър-председателят Бойко Борисов ще се срещне с председателя на Европейския парламент Антонио Таяни.

Междувременно се разбра, че в Солун в сряда ще се проведе четвъртата среща на съвета за сътрудничество между България, Гърция, Румъния и Сърбия. 

Според сръбски медии тема на разговорите между сръбския президент Александър Вучич, гръцкия му колега Алексис Ципрас, българския и румънския премиери Бойко Борисов и Виорика Данчила ще бъдат инфраструктурните проекти, които биха съдействали на взаимното свързване между четирите страни, както и за целия регион.

На предишната среща на съвета, която беше през април, беше договорено формирането на работна група на министрите на транспорта от четирите държави, чиято цел е конкретизирането на договорените проекти за срещата на върха Китай+16, която ще се състои в България на 7 юли. 

На срещата в Букурещ бяха водени разговори за магистралата Тимишоара-Белград, магистралата от Сърбия към България и Македония, модернизирането на железопътната свързаност между четирите страни, укрепване на дигиталната структура, енергийното и газово свързване през Александруполис в Гърция и Варна и Бургас в България.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!