Благодаря, че ни приехте на вашия национален празник. За нас е голяма чест. Също така сме много щастливи, че получихме мартеници. Това заяви на пресконференция председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

„В лицето на Борисов виждаме не само приятел, но и истински европеец. Проведохме много интензивни и интересни разговори за стратегическия подход по отношение на миграцията и как да работим с Турция в региона.

Беше много важно да се поучим от огромния опит, който премиерът има в региона и добросъседските отношения, които имате с останалите страни. Българският опит е от стратегически опит за региона”, подчерта тя.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел също благодари на Борисов за срещата.

„Искам да изразя нашата благодарност за отличното сътрудничество, което българското правителство има с ЕС. И днес успяхме да се убедим колко ангажирани сте да опазвате границите на България, което е много важно и за бъдещето на ЕС”, заяви той. 



„Продължаваме с цялата си воля да се борим за добросъседство, разбирателство и мирно разрешаване на конфликтите в нашия регион. Убедени сме, че само с такова разбирателство можем да решим и мигрантската криза в нашия регион”, каза от своя страна премиерът Бойко Борисов.

„Проявяваме воля, търпение и искаме да живеем в мир в региона”, заяви Борисов и добави: „Видяха нашето заграждение, как сме подредени, България е за пример". 

Веднага след съвместната пресконференция, премиерът изпрати шефа на ЕК до самолета й. От думите му стана ясно, че председателят на Европейския съвет тази вечер ще остане в България, а сигурно утре ще отлети за Турция. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!