Ползите за България и за Република Северна Македония от изпълнението на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество беше основаната тема на разговора, който премиерите Бойко Борисов и Зоран Заев проведоха в Скопие.

Българският министър-председател изтъкна желанието да развиваме близки приятелски отношения, съответстващи на общата история и близост между гражданите на двете страни.

Премиерът Борисов посочи, че постигнатите резултати за последната една година по въпросите от общата ни история надхвърлят многократно постигнатото за повече от 20 години. Той беше категоричен, че това не е достатъчно, но е основание за сериозна и активна работа занапред.

Българският министър-председател обърна внимание на дейността на мултидисциплинарната експертна комисия, като отбеляза необходимостта от нова динамика в работата й, която може да доведе до бързи и категорични резултати.

Според премиера Борисов, предстоящото съвместно председателство на Берлинския процес е също от изключително значение за развитието на добросъседските ни отношения. По време на последната Среща на върха от Берлинския процес, която се проведе през юли в Познан, беше обявено, че през 2020 г. България и Република Северна Македония ще имат съвместно председателство на този изключително важен за региона процес.

Министър-председателят Бойко Борисов заяви, че България е подготвена, благодарение на опита си от председателства на различни формати.

Добави също така, че се  радваме, че първото съвместно председателство на Берлинския процес на държава-членка на ЕС и на държава от Западните Балкани е поверено именно на България и Република Северна Македония и вярваме, че то ще бъде символ на добросъседски отношения и просперитет.

Икономическото развитие и транспортната свързаност също бяха обсъдени по време на срещата на двамата премиери. Акцент беше поставен върху приоритетния за двете страни коридор номер 8. Премиерът Борисов изрази увереност, че строителството може да се ускори, включително като се потърсят допълнителни възможности за неговото финансиране.

Българският министър-председател добави, че изграждането на коридор номер 8 ще допринесе за развитието на туризма, икономиката и бизнеса не само в България и Република Северна Македония, а във всички страни от региона.


След разговора на четири очи между двамата премиери се проведе и среща в разширен състав между двете делегации.