Започнаха консултациите при президента Румен Радев за съставяне на правителство. Първите бяха именно с първата политическа сила ГЕРБ - СДС. На срещата лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че правителство е възможно само с реализиране на първия мандат. 

По думите му, той ще очаква подкрепа от всички отговорни хора, които не искат да се отиде отново на избори.

"Другият вариант е да се смени избирателната система като в Гърция: "Те пробваха при Алексис Ципрас нашата, видяха какъв хаос създаде, и колегата Мицотакис направи два бързи избора, за да възстанови стабилността на Гърция".", обяви Борисов.

Какъв е обаче примерът с избирателна система от Гърция?

Според нея най-голямата партия автоматично получава 20 допълнителни места в случай, че получи повече от 25 процента от гласовете, както и по още един депутат бонус за всеки половин процентен пункт отгоре, но най-много 50 допълнителни места.

Друга промяна е отпадането на преференцията, т.е. избирателите могат да избират само между партийните листи, но не могат да променят подреждането в тях.

В крайна сметка Борисов заяви, че ще предложат правителство на малцинството. "Това е отговорното поведение на ГЕРБ-СДС като победител на изборите".

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!