Изпълнили сме ангажиментите си към зърнопроизводителите. Това стана ясно на среща с представители на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

Всяка година под формата на директни плащания осигуряваме около 1,6 млрд. лв. По време на пандемията гарантирахме най-високото подпомагане към сектора досега, защото използвахме целия набор от инструменти за подкрепа към бранша, които ЕК ни разреши.

През следващите 2 години бюджетът по държавната помощ, представляваща отстъпка от акциза за газьола - ще бъде увеличен от 84 млн. лв. на 100 млн. лв. годишно.

"През месец декември 2020 г. бяха отпуснати 18.4 млн. лв. под формата на помощи на земеделски стопани от седем области в страната за компенсиране на щетите от сушата през 2020 г.

Там подпомогнахме зърнопроизводителите, тъй като бе регистриран спад от над 30 % при реколтата от пшеница, царевица за зърно или фуражни култури. Иначе в Националния план за възстановяване и устойчивост сме заложили 800 млн. лв. за подобряване и рехабилитация на мрежата от напоителните системи в страната.

С две години бе удължен и срокът на прилагане помощта за инвестиции в земеделските стопанства чрез преотстъпване на корпоративен данък." Това написа премиерът Борисов в профила си в социалната мрежа.