Премиерът Бойко Борисов е в Министерски съвет, където говори за горещите теми в страната.

Правителството обсъжда проект на протоколно решение относно предприети от „Българска банка за развитие“ АД действия по придобиване на акции от увеличението на капитала на „Първа инвестиционна банка“ АД.

Министрите се събраха на извънредно заседание по темата.

В началото на заседанието Борисов обяви, че влизането в банковия съюз в изключително важно. "Българите да не се плашат, че някой ще им фалира банките, имаме шампиони по това", коментира още той.

"Темата с ЕЦБ беше затворена, вчера затворихме и темата с аукциона и Вестагер ни поздрави. Целта ни е юли да приключи този процес и българите да не се плашат вече, че някой ще им фалира банките, защото знаете, че има шампиони от нашите политически опоненти, фалирали 15-16 банки. 

Днес ще разгледаме една точка, която гарантира последното изискване да има 30% външен капитал на една от банките, за което ще разгледаме предложение за ББР", коментира министър-председателят.

"Повече няма да затваряме заради коронавирус. Обстановката не е така зле като през март и април. Направихме всичко за укрепване на болниците, да има медикаменти и ако забелязвате в момента имаме проблеми на места, където има интелигентни уж хора.

По една седмица имаш симптоми, но чакаш и не отиваш в болница, а заразяваш хората. Всичко е отворено в момента в България, целта е от 30 юни още да разхлабим и да пуснем всичко. Но срещу глупостта нищо не можем да направим. Когато знаеш, че си заразен, не се прави на герой и не подлагай на риск огромни групи хора", изтъкна гневно Борисов.
 

,Разбирам, че всеки иска да се направи на интересен, но не може такива ключови държави да вземат едни и същи мерки и то много по-тежки от нашите. Колко стотици милиони даваме на здравните каси на Австрия и Германия за лечение в чужбина. При тях мерките са по-сложни, тежки и дълги в сравнение с тези в България.

Сега когато техните доктори казват едно, ние казваме, че няма да го спазваме. Извинявам се на тези специалисти, но как така очакват да тестуваме всички. Какво ще ни донесат тези тестове? Ще ни кажат, че всички са си навън... тезата на тези с тестуванията върви само ако има лекарство и ако всичко е затворено. Иначе какво донася тестът?

Че пет процента имат антитела, а другите 95 процента нямат и ние трябва да стоим затворени. Е, това няма как да стане. Вирусът няма да изчезне скоро, а пък вече имаше протести срещу ваксинирането за COVID-19'', обясни още премиерът Борисов.

,,От Европейската комисия искат да дадем милиарди за ваксина, а в София вече има протести преди да има ваксина... е, да участваме ли сега за ваксина или да не участваме. Тя ще е по желание – който иска, да си направи ваксина'', посочи министър-председателят.




ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!