"ГЕРБ продължава да стои на позицията, която внесе за партийните субсидии". Това заяви премиерът Бойко Борисов след среща с лидерите на "Обединени патриоти" Валери Симеонов на НФСБ, Красимир Каракачанов на ВМРО и зам.-предкедателят на Атака Десислав Чуколов по повод партийните субсидии.

Припомняме, че разговорът се наложи след внасянето на предложение от страна на ГЕРБ при получен глас държавата да дава 1 лев, а не 11 лева, както е до този момент. 

"До края на юли ще бъде решено с колко да се намалят субсидиите. Започват консултции в парламента. До края на мандата данъци няма да пипаме, отсече още министър-председателят.

Премиерът подчерта, че е готов да говори за Закона за политическите партии, където са необходими промени. 

"Коалицията реши, данъчните закони в рамките на мандата да не се променят, защото влизат в противоречие с коалиционното споразумение", допълни още Борисов.

Още тази седмица от „Обединени патриоти“ ще инициираме консултации в Народното събрание с останалите политически сили, за да намерим разумния баланс и законите за политическите партии и за бюджета да бъдат обсъждани и разглеждани заедно. Това каза лидерът на НФСБ Валери Симеонов.

„Законите ще бъдат гледани заедно след постигането на разумен компромис между всички политически сили. Като сме поставили срок двата закона да минат през зала до ваканцията от 1 август, за да не бъдем упреквани, че умишлено отлагаме въпроса за субсидиите, за да не бъде разглеждан въобще“, заяви Симеонов. „Обединихме се около една обща позиция, че по въпроса с партийните субсидии не трябва да се действа припряно и е редно да бъде подложен на по- мащабно обсъждане между всички политически сили в парламента и не само“, съобщи лидерът на НФСБ.

„Всички сме на една обща позиция- че субсидиите трябва да бъдат намалени“, изтъкна Валери Симеонов. „Очакванията на обществото са за намаляване на субсидиите, което може да стане единствено през Закона за политическите партии“, каза още той.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!