Всички трябва да разберат, че бъдещето на Европа се решава не в Брюксел, а тук, където стоим. Успешната защита на България е наш общ интерес. Българското правителство е свършило много работа и ние много уважаваме това. Вишеградската четворка ще помага на България и в петък в Братислава ще направим предложение на ЕС да направи същото. Не е справедливо България сама да носи отговорност за защитата си, защото защитава не само себе си, но и нас. 
Това каза унгарският Виктор Орбан след проверка на ГКПП Лесово заедно с Бойко Борисов. Двамата заявиха, че са имали много добра тристранна среща по различни теми вчера заедно и със сръбския министър-председател Александър Вучич.

"Съветът в петък в Братислава е решаващ и е важно да бъдем единни и да се отсъди на всеки по направеното", каза от своя страна Борисов. Той не пропусна да благодари и за усилията на Турция за опазване на границата.

"Единственото, Викторе, което не искам да чувам в петък, е "на България й се помага". Искам да чуя "на България и се помага с тези пари", категоричен беше Борисов.

На това Орбан отговори, че ако може да се дадат 3 млрд. евро на Турция, която не е в ЕС, не е толкова сложно да се дадат 160 млн. на България. 

"Трябва да се защитаваме, подпомагайки един друг, а не за сметка на другия. Трябва да убедим и нашите приятели гърци да следват тази логика. Ние взехме решение да се върнем в Шенген", обясни също така Орбан.

Той беше категоричен, че Унгария е готова да окаже всякакъв вид помощ на България и е сигурен, че и ЕС ще е на тази позиция. Според него най-големият проблем на Европа е наивността и затова на континента в момента пребивават над 1 млн. мигранти. "На българската граница няма и помен от наивност", добави той.

Ако можем да дадем 3 млрд. евро на Турция, които не са в Европейския съюз, тогава е невъзможно да не може да дадем 160 млн. евро на българите, които са в ЕС. Това каза унгарският премиер Виктор Орбан, който заедно с министър-председателя Бойко Борисов посети българо-турската граница. Аз съм готов да окажем всякакъв вид помощ на България, категоричен бе Виктор Орбан. В Братислава Борисов може да разчита на нас, каза още унгарският премиер. 

"Това е защитна линия, която не ни огражда от Турция, а от нелегалните мигранти, които нарушават законите. България има немалко мюсюлманско население и те са наши братя, от векове живеем заедно и ще продължим. Спазването на законите в ЕС и няма нищо общо с религията", коментира Борисов. Той добави, че се радва, че всички са разбрали най-после, че споразумението с Турция работи, а южните ни съседи пък са разбрали, че с ултиматуми не се получават нещата.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ