Столичният кмет и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, когото анализаторите сочат като основен играч в следизборната политическа подредба, помоли сегашните управляващи да не се карат повече на Европейската комисия. "Много скоро ще почукаме на тяхната врата, затова им напишете писмо, не ги уволнявайте, не им се карайте и не им обяснявайте колко са корумпирани в Германия и на други места", посъветва Борисов. "Защото ще ни се стовари още повече, ако се вгледат по-внимателно в нас".
Борисов беше гост на конференцията на Центъра за изследване на демокрацията за влиянието на световната финансова криза върху сивата икономика у нас.
По време на дискусията той не пропусна да напомни на присъстващия министър на икономиката Петър Димитров за неугасналия конфликт между общината и министерството по повод на собствеността на столичната топлофикация. "Моля да престанете с тези манипулации", обърна се кметът към Димитров. С последното писмо от министерството според него са прекалили. "Надявам се да не ми отговорите, защото ще продължа още по-остро в същия дух", парира по-нататъшната разправия Борисов.
По темата на форума той изрази твърда позиция, че сивия сектор ще расте, защото в момента има силна корупционна схема, прилагана "отгоре", и тя най-добре се вижда чрез заменките на апетитни територии по морето и в планинските курорти.

Макар да не можа да отговори на кмета, Петър Димитров все пак пусна поредната бомбастична идея – за противодействие на финансовата криза да въведем като паралелна валута у нас еврото. Според него така щял да се намали инфлационният натиск. На това седящият от лявата му страна финансов министър Пламен Орешарски само вдигна рамене и вметна, че не иска да се занимава с монетарни упражнения. Орешарски и друг път е казвал, че ползите от евентуално въвеждане на еврото едва ли ще са големи, но със сигурност тази стъпка носи и минуси.
Потърсен за коментар, подуправителят на БНБ Цветан Манчев пък каза за БЛИЦ, че не е чувал досега някоя страна да успее едностранно да въведе еврото.
Лилия Тодорова, БЛИЦ