„Кой беше тоя?” Така отговори в Раковски премиерът Бойко Борисов на въпрос на журналисти как ще коментира изказването на Пламен Орешарски сутринта, че България върви по пътя на фалирала Гърция.
 „Не е ли един, дето го изгони народът и цяло лято в София не можеше да минем от него. Той на какво разчита? На късата памет на хората ли? Аз мисля, че оттогава надали някой с удоволствие на обръщението „господин премиер” се обръща. Защото той стана срам за тази длъжност. Нали беше това човекът, срещу когото всички останали се вдигнаха? Не беше ли той, който дезертираха от властта още първата година? От управлението си. Толкова ли мисли, че хората са късопаметни и не помнят? Нима не помните всички спрени еврофондове. Нима не помните, че Митниците нямаха началник 6 месеца? Нима той не беше тоя, при който падна КТБ и издърпа държавните пари, за да фалират и да платим сега 3 милиарда и половина. Нима не беше тоя, който прати спец. частите да окупират Общинска банка в София? И ако не беше така яка общината и ние, като опозиция, тя щеше да замине заедно с КТБ. Просто е обидно да излиза и дори да ми задавате въпрос за него. 11 милиарда и 500 милиона има сега във фискалния резерв. Бръкнете сега в сайта на МФ и го проверете. Освен това нашето се вижда”, изригна Борисов.

„Отзвукът за случилото се на морето е отзвук и в другите медии. Ние сме направили и нощес ДАНС по заведенията, и присъствието, което имат. Тежки последици ще има за всеки, който се опитва да проваля сезона. Знаете ли с какви усилия – и дипломатически, и лични съм направил, за да се върнат руските туристи? Огромни усилия съм положил, за да ги провали някой. Но това са пари за бизнеса, за туроператори, за хотели, за ресторантьори, а и за самите нас. На 1 юли съм им дал срок да пуснем обхода на Бургас, за да може цялото Южно Черноморие въобще да не влиза трафика от Тракия в Бургас. Северна България Димово вече става кукла. Ама почва да ми омръзва да им слушам тъпите коментари. Мислят, че съм забравил. Това, че не съм реваншист. Това, че се нагърбихме да свършим цялата работа, не означава, че ще ги допусна да лъжат непрекъснато. Това, което направихме сега и той говори за дълг, е банковата гаранция на държавата към Фонда за гарантиране. Какъв дълг? Ние имаме задължения законово да изплатим на хората КТБ”, продължи да коментира изказването на Орешарски министър-председателят.

На въпрос дали гледа европейското Борисов заяви, че го гледа, но не стиска за никого палци.

„Искам българският футбол да се оправи, тъй като има потенциал. Гледам ги просто като всеки мъж. Довечера ще гледам Англия – Русия. Нямам фаворит. Те са 9 ЦСКА-та. Положих всички усилия хората, които милеят за ЦСКА да не се гаврят с клуба, а да си го направят да си е този славен ЦСКА, който го имахме. Ние, които харесваме тази игра, искаме да има конкуренция и силни отбори,които да се представят на ниво”, заяви Бойко Борисов.
Премиерът коментира и случилото се в Слънчев бряг:

„Митьо Очите Малко се подразних и нарекох самия инцидент махленска свада. Той самият Митьо Очите се е признал за престъпник и е от малкото, които лежа в затвора. Просто инцидентът бе такъв, че не е предвещавал такава тежка картина. Затова и смъмрих МВР, че не ги арестува веднага вечерта още на болницата, които изкараха журналистите виновни. Вече всичко това е прибрано и арестувано. И няма друг случай участници в престрелка всички да са арестувани. Съжалявам, ако някой на думата махленска свада иска да придаде, че едва ли не неглижирам този случай. Не. Ни най-малко. Затова и усилията, които хвърляме там, и ресурсът, са големи. И цялото лято ще бъде така. Отговаря на сериозността на темата. Защото в цял свят това го има. По всички курорти го има – борба на бизнеса за територия – дали са ресторантьори, таксита, дали са дискотеки. И ние трябва това да го предотвратим. И най-важното – при този огромен приток на туристи, да приберем колкото се може повече пари в хазната. МВР трябваше да ги арестува веднага и всичко щеше да бъде както трябва. Те ги арестуваха на другия ден – да речем, че си поправиха пропуска. Няма да жертваме милионите туристи или милиардите, които очаква туризма ни от приходи за сметка на няколко главанака там. Абсурд”, заяви още Борисов.

„Вместо всички да се стягаме да работим, пак… Виждате всички агенции каква социология дават. По-изгодно време за избори за мен няма. Те точно това провокират – айде на предсрочни избори. Добре, да ги направим. Как ще се представят и какво ще стане. Аз нямам социологическа агенция. Отговорно ли е това? И БСП, и ДПС, и ДСБ – опозицията. Виждам стабилно управление, само ако БСП, ДПС и ДСБ са заедно, и Атака. Това би било стабилно управление. Ние с РБ плюс ПФ, който ни подкрепя, е другото стабилно управление. Така че колегите от ДСБ, които така остро атакуваха г-жа Бъчварова, лъжи изсипаха по мой адрес, едва ли не че съм бил на купон в Бургас…Е, как бях, като награждавах КРИБ пред всички медии в София. И излязох, защото дежурният по МВР по стар навик първо на мен ми докладва”, заяви още премиерът.
 
Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ