Днес премиерът Бойко Борисов ще участва в откриването на третата среща на върха ЕС – Арабски свят в Атина, а по-късно ще присъства на откриването на новото трето летище в Истанбул по покана на президента Ердоган. Той е придружаван от финансовия министър Владислав Горанов.

Форумът в Атина тази година е под наслов "Споделените хоризонти“. Очаква се по време на срещата да бъде обсъдена миграционната политика и борбата с бежанската криза, европейските и арабските политики за съседство, климатичните промени, както и социалните инвестиции, съобщиха от правителствената пресслужба.
 
По-късно премиерът Бойко Борисов ще присъства на откриването на новото летище в Истанбул по покана на президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган. Според турските власти то ще се превърне в най-голямата аерогара в света.
 
Изграждането на Новото летище на Истанбул, както е официалното название на аеропорта, е на стойност 26 млрд. и 140 млн. евро с ДДС. Към момента обаче е реализирана едва първата фаза от строителството, която е на стойност 6 млрд. евро. Останалите етапи трябва да приключат до 2023 година.
 
Цялата площ на обекта възлиза на 76,5 млн. квадратни метра. След завършването си летището ще има капацитет от 200 млн. пътника годишно, с което се предполага, че ще се превърне в най-голямата аерогара в света.
 
Новото трето летище на Истанбул е един от знаковите инфраструктурни проекти на Ердоган и откриването му на днешния национален празник на Турция, деня на основаването на светската република, се възприема от мнозина като политическа победа.