Ако искаме да бъдем на първа скорост е Европа, трябва да атакуваме еврозоната и бой по корупцията, кохезионната политика да се развива.

Това коментира премиерът Бойко Борисов по време на дебата в НС за бъдещето на Европа и Бялата книга на Жан-Клод Юнкер. „Ако искаме да сме на първа скорост, другите не са ни длъжни. Ние сега бихме ли спрели заради Македония и Черна гора”, каза Борисов. Той призова опозицията да не се хабим в излишни дебати, а да се обединим около няколко теми, които да защитаваме. „Няма да стане нито един от тези варианти. Ами хората си пишат”, пошегува се премиерът относно петте сценария за Европа на скорости в плана на Юнкер. 

Той обвини опозицията, че те са задали тона на дебата, като дори присвояват като тяхна заслуга решението на кабинета с приоритетите за БГ председателството. „Смисълът не е да ни провокирате. Последните дни не сме се спрели„, каза Борисов и даде за пример днешната си среща с Клаус Борхард от дирекцията по енергетика към ЕК, на която обсъдили и хъба „Балкан”. Той обясни още, че евентуално октомври пък ще стартира жп коридора, който вчера бе подписан в Солун.

Премиерът Борисов коментира също доста задълбочено наболялата за целия ЕС тема - Брекзит. Това се случи по време на разискванията по питането на народния представител Корнелия Нинова.

„Преди да дойда тук, беше британският министър сър Алън Дънкан в Министерски съвет. Единственото, което е ясно, че тези знаещи и можещи българи, които работят във Великобритания, те искат да си ги запазят. Ние сме дали много пари да обучим тези доктори и медицински сестри и те наготово са ги взели”, заяви Борисов.

„Ту може да се дебатира. Редно ли е държавата да те обучава и накрая да си заминеш, без да дадеш един лев?”, попита Борисов. Той се обърна към опозицията с думите: „Да хванем две-три теми, за да има смисъл, че сме дошли. Иначе ще си изцедим времето. Вие ще викате: „Благодарение на нас се съмва”, а ние ще се опитаме да кажем, че не се е съмнало благодарение на вас и няма да има смисъл”, коментира още премиерът. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ