"Благодарение на българската и на европейската подкрепа, темата за Западните Балкани остава актуална и след края на нашето председателство", отбеляза министър-председателят Бойко Борисов по време на днешното правителствено заседание.

БЛИЦ припомня, че по време на заседанието премиерът даде извънредна заповед на двама от министрите си, а именно веднага да отидат в Мизия и да започват да асфалтират.

Борисов запозна министрите с резултатите от вчерашната среща на върха в Лондон по инициативата „Берлински процес“, в която той взе участие, поясниха от правителствената информационна служба.

БЛИЦ припомня, че вчера по време на срещата британският премиер Терезе Май направи нещо съвсем неочаквано

"Ние не сме член на този формат, но бяхме поканени, за да се покаже, че това, което България е направила е правилно, важно и Берлин, Лондон, Париж стоят зад тези решения", добави премиерът Борисов. 

Министър-председателят изтъкна значението на пътищата, жп линиите, пристанищата, дигиталната инфраструктура, културният обмен и стабилността на Балканите.

"Колкото по-добре се развиват, толкова по-добре е за инвестициите, за туризма, за пътникопотока, за товарите", допълни Борисов.

По думите му идеята да се направят единни тарифи за движението на стоките, хората и товарите може действително да направи региона привлекателна за инвеститорите зона.

Премиерът отбеляза също, че министрите, които имат отношение към общите балкански проекти, са получили указания да работят активно по тези теми. 

Ето я и пълната стенограмата от днешното заседание:

БОЙКО БОРИСОВ: С две думи да ви информирам за вчерашното заседание в Лондон.
 
Първо, да благодаря на всички за организацията, за участието на вицепремиери, министри във формата „16+1“. От София бяха дадени послания и за единството на Европейския съюз, и за начина, по който може да се работи в този формат. Мисля, че целта, която си бяхме поставили, е изпълнена.
 
Лондонската среща е едно ярко доказателство, че темата „Западни Балкани“, която реанимирахме, тъй като, който не знае, Берлинският процес от преди 4-5 години, провеждани са доста срещи, докато в Триест ние не сложихме темата на масата, а и по време на нашето председателство. Това се отчита от всички Балкански страни. Затова вчера бяхме поканени, за да се покаже - ние не сме член на този формат - че това, което България е направила е правилно, важно. И Берлин, Лондон, Париж стоят зад тези решения.
 
За нас това е важно - магистралите, жп линиите, пристанищата, дигиталната инфраструктура, културният обмен, стабилността, ако щете на Балканите. Знаем какво се случи с България докато беше югоембаргото и докато се биеха Сърбия и Косово, Сърбия и Хърватия, Сърбия с останалите.
 
Проблемите между Македония и Гърция.
 
Всичко това се случи благодарение и на нашата българска, и европейска подкрепа. А колкото по-добре се развиват Балканите, това е толкова по-добре и за инвестициите, за туризма, за пътникопотока, за товарите. Идеята в последствие да се направи единна такса, единни тарифи за движението на стоките, хората и товарите - това може действително да направи Балканите в една привлекателна за инвеститорите зона.
 
Мисля, че на този етап и големите държави в Европа разбират, че ако не дойдат те, ще дойдат други геостратегически сили. Така че успяваме и с вчерашната среща. Виждате, че една седмица след нашето европредседателство се провежда Лондонската среща. Именно в отговор на тези, които казваха: ами, като свърши Българското председателство, темата ще утихне. Нещо повече, не само не утихна, но се проведе в Лондон и присъстваше канцлерът Меркел, премиерът на Полша, плюс всички останали. С колегата Ципрас бяхме поканени, за да можем да действаме на максимум в този процес.
 
Бяха шефовете на Европейската банка за възстановяване и развитие - другата седмица ще бъдат тук, в Пловдив ще имат среща - председателят на Европейската банка за възстановяване и развитие, Европейската инвестиционна банка. Получили са всички указания да работят активно - Московски, Караниколов, тези, които работят по тези общи Балкански проекти.
 
Газовата инфраструктура я коментирахме, от една страна чрез терминала ни в Гърция за втечнен газ, интерконектора, да имаме алтернатива на доставки и в същото време през газовия хъб „Балкан“ да се осъществява търговия, транзит и всичко останало, което сме го говорили. Мисля, че в тази посока имаме много голям напредък, но нека да завършим, и водеща е Европейската комисия, така както беше поставено като условие и от руската страна, така че ние като първа държава сме най-важните, защото ако ние съумеем да направим модела, по който да се транспортира и търгува газа, който идва от Юг и Север, да можем да го направим по европейски модел. В общи линии това са нещата.
 
Споровете в Англия ги наблюдавате и всичко е свързано с Брекзит. Изключително важен партньор е Великобритания, за да си позволим да не опитаме поне да направим така, че да не се отрази много негативно върху икономиката, финансите, търговията с Европа. Така че, това е по тези теми.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!