Много ясно съм заявявал винаги, че паниката не е добър съветник, повтаряме нещо, което би могло да бъде решено по бърз начин от всички държави членки на ЕС и не само от тях, но страните от Западните Балкани също трябва да бъдат защитени.

Това заяви българският премиер Бойко Борисов в изявление пред журналисти в Брюксел, където председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер свика днес правителствени представители от няколко държави в ЕС на неформална работна среща по миграцията и даването на убежище. В срещата участват Австрия, България, Германия, Гърция, Испания, Италия, Малта и Франция. Целта е участниците да се обединят около виждането за общи действия и да се преодолеят дълбоките разделения в Европа по въпроса за миграцията в навечерието на Европейския съвет в края на следващата седмица.

Има 3 неща, които трябва да се направят и то веднага, заяви Борисов. 

Незабавна защита на външните граници на ЕС, вътре, тези които са в страните членки, т. нар вторично разпределение, да бъде организирано те да бъдат върнати откъдето са дошли, третото е да се направят споразуменията с третите страни, където ние да подпомагаме всички. Това са трите неща, които трябва да се направят незабавно. България доказа, че като страна на първа линия може да се справи с миграционна вълна, използвайки всички свои възможности на гранична полиция, на армията, на споразумението ни с Турция, каза още Борисов. 
 
Тези предложения, които се дават, всеки има право да ги дава. Като председателстваща страна на Съвета на ЕС ние се опитвахме и направихме много добри предложения да намерим необходимото съгласие между всички, но то трябва да действа незабавно, завърши изявлението си премиерът.