Според мен е честно да се каже на хората какво ще се прави след изборите. А не да се подлъгват и след това отново да се държим като мажоритарно избрани партии. Това заяви пред журналисти в парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

„Нашата политическа система изисква от системните партии да имат отговорно отношение след изборите. Сиреч демократичният принцип – ако не можеш сам, да се правят коалиции и различните начини да се управлява. И затова има държави, в които месеци наред се водят преговори и накрая се отива към правителство“, заяви той.

Борисов със сензационно предложение и избухна: Тези негодници... ВИДЕО

„Към този момент ние сме изхарчили сигурно над 1 млрд. за избори. И политическите партии не дават решения, когато те завършат. За мен е честно да се каже на избирателите, ако не ви харесва думата „джентълменско“, споразумение или разговор, нека да измислят умните друга дума, но това трябва да се обяснява на хората по събранията“, призова Борисов.

„Месеци наред, години наред всеки въпрос беше като „отричаш ли се от дявола“ за машинното гласуване. Всеки ден ме питаха: вие за машинно гласуване ли сте?“, припомни той.

„Помните ли истерията, която беше? Вие да сте чули в последния месец, два, три някой да говори за машинно гласуване? А защо така се случи? Заради ала-балата с машините, която изтече от записа“, изтъкна лидерът на ГЕРБ.

„Ако трябва да направим изборите по-интересни, има мажоритарен вот, да го използваме него. Има гръцка система – да използваме нея. Каквото искат, да предложат и другите. Но да отидем на изборите, в края на краищата да има решения“, призова той.

„Естествените партньори са тези, които бяха в сглобката. Плюс БСП и ИТН. Всички, които бяхме в сглобката“, заяви Борисов.

ГЕРБ отговори на най-задавания въпрос за изборите, готви ход в 12 без 5 за...

„Да ги оставим ДПС да видим как ще се регистрират, какви резултати ще постигнат на изборите и тези 20, 20 и няколко депутата от едните или от другите надали ще са решаващи, ако другите имаме решения предварително“, коментира той.

По думите му, ако няма „джентълменско споразумение“, „ритуално си режем главите“.

„ГЕРБ иска да има самостоятелно рпавителство. Само че резултатите от изборите, ако позволят, ще го правим. Ако не го позволят, трябва да имаме отговор B, отговор C”, изтъкна той.

Относно внесения от „Възраждане“ закон за чуждестранните агенти той каза:

„Уважавам колегите от партия „Възраждане“, но нашата пъпна връв е с ЕНП, с евроатлантическата общност. Тези, срещу които се внасят тези промени, са наши партньори в глобалната битка с популизма, с войната, с всичко, което се причинява в момента в света. Нашето място е там. Затова категорично няма да подкрепим подобен закон“.

Той обясни още, че е нарекъл ПП-ДБ "злосторници", защото са започнали компроматна война срещу кандидата за български еврокомисар Екатерина Захариева.

"Сглобката се счупи заради един министър. Аз им отстъпих всичко, всичко беше договорено, те не отстъпиха за вътрешен министър. Е, сега президентът Радев назанчи вътрешен министър, да сме доволни и двете страни", обясни той.

"Безспорно съм най-успешният премиер.

Аз предлагах кабинети "Габровски" и "Желязков", правих всякакви опити, ако аз съм причина, тази причина да отпадне. Предложихме и потвърдихме кабинет "Габриел-Денков". Какво повече да направя? Аз мисля, че три пъти ми е достатъчно. ГЕРБ го желае", категоричен беше той.