Премиерът Бойко Борисов показа красотата на България на посланика на САЩ Херо Мустафа, преди визитата си при американския президент Доналд Тръмп.

"Ти вече понаучаваш и езика. Виж какви са красоти. И на 25-ти ще поканим и президента Тръмп да ги види", заяви Борисов.

Припомняме, че днес в програмата му е инспекция на напредъка на строителните дейности по изграждането на газовата връзка между България и Гърция.


 



"За да се изгради интерконекторната връзка, първо трябва да се направи археологията, първо трябва да се извадят артефактите, са отидат в българските музеи и чак тогава. Ние първо пазим археологията и природата и след това строим", каза по-рано премиерът. Той отправи благодарности към хората, занимаващи се с археологическите проучвания в района.

„Виждате, оттук отиват артефакти на по 4 000, на по 7 000 години в музеите. Тези разкопки и проучвания тук струват 4 милиона“, добави премиерът. Бойко Борисов отбеляза, че изграждането на газопровода е мечтата на много поколение политици.

„По-точно те говореха, те не са мечтали за големи шлемове и какво ли не и, че ще докарват газ от Азербайджан, че ще докарат втечнен газ. Идваха си, говореха и много често се употребяваше, особено от тези по-демократични лидери, думата „диверсификация“.

Само че не знам те какво разбираха, защото газта е такава суровина, която не може нито в чанта, нито в сак, нито в джобове да се пренася. За нея трябват газопроводи. Затова българската държава с банкова гаранция изтегли заем и това, което виждате, струва близо половин милиард, след една изключително прозрачна процедура. Гръцкият посланик каза, че това е пример за Европа, финансирането на огромната част е българско – половин милиард“, добави той.



ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!