Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е в Истанбул, на посещение в Желязната църква. 

Храмът бе ремонтиран с помощта на българското правителство по времето на Борисов.

"Благодаря много, когато дойдохме за първи път, църквата се беше наклонила и тогава говорих с президента Ердоган, който посочи, че също държи на етническата толерантност и сме си помагали много. Всеки един елемент от тази църква, всяко елементче беше проядено от ръжда, всяко металче е било грундирано, подредено, позлатено. Днес, когато идваме на Златния рог, колко златни кръстове имаме и биха камбаните", коментира Борисов, влизайки в храма.

Ердоган седя тук и не можеше да повярва какво сме съградили, добави той, връщайки се назад в спомените.

"Вашият авторитет помогна да се направи това, камбаните днес биха във ваша чест", заяви домакинът, който посочи на Борисов църковния трон и заяви: "Там е вашето място."

Той благодари на Борисов, че продължава делото на княз Стефан Богориди, благодарение на когото българите се сдобиват с първия си храм в Истанбул, а по-късно става един от най-големите дарители.

Бившият премиер получи дарение - камък, със символиката толкова да е здрава вярата му. Той получи и благословия пред владиката не само за българския народ, но и лично за семейството си.

"Вие градяхте манастири, градяхте болници, помагахте на българската диаспора. Аз зная, че чрез вашата мощна десница Господ ще продължава да ви дава сила. Последните две години имаше експерименти, но пък така излезе истината".

След това бе отслужен молебен за здравето на българския народ, ГЕРБ, Борисов и новородената му внучка Виктория.

 

"Вътре в това благословение има частица от Светия кръст и песъчинки от гроба Господен. Това е много свято и трябва да го пазите като очите си и да взимате само правилните решения", заръча Владиката на Борисов.

"Ще стои винаги в кабинета ми, а в петък съм в Атина и ще го покажа там", отвърна лидерът на ГЕРБ.

Според информирани източници предстои среща на лидера на ГЕРБ с Вселенския патриарх Вартоломей.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук