Ние за всички проблеми на новия кабинет критикуваме и даваме решения. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на брифинг.

"Държали сме най-консервативната политика над 10 години. Гледали сме колкото изкара държавата, толкова да похарчи. Сега милиарди кредити се взимат - поне да решат един проблем", каза още той.

"Не предлагаме измишльотини. Казваме че, това, което при Радев приеха като точки, това трябва да направят. Имат подкрепата ни", уточни Борисов.

"ДДС-то може да е 20%, 9%, 0%... Всеки сам си решава. Сега като стане 3 лева горивото, предлагаме да е 9%, за да може бизнесът да не получи пореден тежък удар. Не е популизъм. Направете го по време на кризата, после пак го вдигнете. На храните сме държали 20%, но вижте сега цените на олиото, доматите и краставиците! Направете го 9%", каза той.

"Като има протест срещу тях, задължително са криминално проявени. Ние подкрепихме идеята на "Възраждане", защото има зелен сертификат който не работи. Да не кажа, че 30% от сертификатите са фалшиви. Не бива този сертификат, така въведен, да тормози хората", добави Борисов.

"Ние им предлагаме конструктивност в основните им теми. Помните ли БСП едно време да е подкрепило едно наше решение?! Може ли да излезе началникът на кабинета и да каже, че на протеста ще има криминално проявени", заяви той.

"Ние всяка година това, което е предлагала съдебната власт, винаги сме отпускали за 13-та или 14-та работна заплата. Да напомням ли едно провалено строителство на малкото НДК или на бул. "Цар Борис" сградата какво я направихме, колко апелативни съдилища се построиха, за да работят тези хора спокойно", каза Борисов.

"Навремето Дянков противопоставяше отделни институции, но това бързо го променихме. Не само че направихме забележка, но председателите на БАН присъстваха на заседанията на МС и бяха финансирани. И на нас ни бе трудно, но го правихме", уточни той.

"С такива действия не се укрепва държава. Една година мина. И днеска има над 90 починали. Десетки хиляди починаха. Все сме първи в света по смъртност. А ние по два часа и половина ви отговаряхме на въпроси щабът "защо, как, какво". Средно на ден по 100 българи умират - два автобуса", каза Борисов.