Държавата ще субсидира чартърните полети от чужбина, за да стимулира туризма у нас. От бюджета могат да бъдат отделени около 15 млн. лв лева, обяви снощи премиерът Бойко Борисов.

Сред причините за по-слабия летен сезон у нас е завръщането на чужденците в турските курорти. Южната ни съседка от години дотира чартърните полети с между 6 и 9 хил. евро на полет. Така намалява цената на туристическия пакет.

Според хотелиерите у нас, само субсидирането на чартъри не е достатъчно за привличане на чужденци.

„Ако се дотират полети и след това те са празни, това също ще доведе нула туристи в България, трябва да има цялостна политика, обвързана стратегия, работа през зимните месеци, за да може това нещо да помага”, коментира Димитър Тачев, зам.-дир. „Продажби” на к.к. Албена.

Морските общини са готови да участват във финансирането, на база събираните курортни такси. Така ще помогнат за удължаване на сезона.

„Създаването на този механизъм е една сериозна подкрепа за българския туризъм, но и за българската икономика, и за общините е важно, от гледна точка на създаване на повече работни места и приходи в местния бизнес”, посочи кметът на Варна Иван Портних.

Туроператорите смятат, че субсидирането на чартъри ще е от полза не само през пролетта и есента, но и ще компенсира по-слаб сезон, като този.

Помощта първо трябва да се насочи към традиционните дестинации – Германия, Централна Европа и скандинавските страни, защото техният отлив оказва най-голямо влияние.