Аз също добре помня този момент от съвместната ни работа. Това написа премиерът Бойко Борисов във Фейсбук по повод думите на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер пред „Политико“.

Днес в рубриката Playbook на “Политико” Жан-Клод Юнкер, който днес изкара последния си работен ден като шеф на Европейската комисия, припомни как българският премиер му е нарисувал „Южен поток“ на лист хартия.

"Рисунките наистина могат да кажат хиляди думи. Един от най-изкусните комуникатори сред премиерите, с които съм имал удоволствието да работя, е човек, с когото никога не съм споделял общ език (макар донякъде да се смятам за полиглот): моят приятел Бойко Борисов", написа още той.

“Когато през 2015 г. той опита да ми обясни важността на твърде сложния проект “Южен поток” за енергийната сигурност на България и нейните съседи от региона, Борисов го направи без брифинг и без да използва думи, а просто чрез няколко драскулки върху лист хартия.

Бях толкова впечатлен от творбата му, че я сложих в рамка и я закачих на стената в офиса си като напомняне на важността на енергийната свързаност”, продължава Юнкер.

Той разказва още как няколко месеца по-късно българска делегация го  посетила за разговори за българския газов хъб. “Аз гордо им показах, че съм го разбрал благодарение на прекрасните рисувателни умения на премиера им, след което научих, че член на делегацията е направил снимка на рамкираната рисунка и тя е изтекла в българската преса.

Не се съмнявам, че скоро бъдещите творения на Бойко ще красят някоя художествена галерия в София”, завършва Юнкер

"Аз също добре помня този момент от съвместната ни работа. През годините Юнкер нито веднъж не си позволи двоен стандарт към страните членки. Намираше време за проблемите на всеки. Чуваше, помагаше и често се шегувахме заедно", написа на свой ред премиерът.