Премиерът в оставка Бойко Борисов разговаря с жителите на шуменското село Хитрино. На срещата, която се проведе в Тимарево, присъства и кметът на разрушеното село Нуридин Исмаил.
Пред притеснените хора Борисов заяви, че Общественият съвет, който ще бъде излъчен от тях, ще разполага с 10 млн. лева, които ще са за възстановяване на щетите от експлозията. „Общественият съвет, излъчен от вас, разполага с тези средства. Вие на място си решете проблема. По-добре от вас няма кой да го направи”, подчерта той.



„За мен е безразлично къде ще са къщите. Осигурил съм строители. Общественият съвет да реши къде да са”, каза още премиерът в оставка.



Борисов съобщи, че 10 къщи ще бъдат възстановени изцяло за сметка на Строителната камара.  "В момента, в който е безопасно, дай Боже да е по-бързо, когато отивате при пострадалите къщи, с вас да дойдат и майстори, за да може да си влезете по-бързо по домовете". 



Той отбеляза, че и друг път страната е била сполетявана от трагедии, но такъв отзвук, като в Хитрино, не е имало. „Поне 20 фирми са се обадили, искат да поемат тези деца сираци”, добави той.



„Въпрос на време е какво ще се случи с фирмата. Със сигурност ще има възмездие. Да оставим тези, които са виновни, да ги осъдят. Ние да си проявим човещината, да си оправим селото и да продължим нормалния начин на живот”, подчерта министър-председателят в оставка.



На въпрос кога хората ще могат да се завърнат по домовете си, той заяви, че предстои един последен оглед, за да може прокурорите да заснемат всичко.

„Когато ви сложим прозорците и керемидите по къщите, голяма част от вас ще се успокоят”, каза още той.