Правителството реши да въведе нови мерки в страната заради случаите на коронавирус у нас, които към този момент са 23. 

Премиерът Бойко Борисов свика министрите на заседание съвместно с Националния оперативен щаб с цел координиране, организиране на действията на компетентните държавни органи във връзка с обявената от Световната здравна организация (СЗО) спешност за общественото здраве от международно значение по отношение на заболяването COVID-19.

След близо час и половина от Министерски съвет пуснаха снимки от извънредното заседание. 

БЛИЦ припомня, че по-рано днес стана ясно, че заразените с коронавирус в България са 23-а души. На 11 март вирусът взе първата си жертва у нас - 66-годишна жена, която издъхна в "Пирогов". 

"Комшиите ни се подиграваха когато още от началото започнахме да въвеждаме извънредни мерки. Ние въведохме мерки, които обаче не оказват резултат в една област - карантината.

Днес ни избягаха 14 души.

Затова взехме решение от една точка. Тя е във връзка с разрастващата се епидемия МС да предложи на основание чл.84, т.12 от Конституцията във връзка с разрастващата се епидемия на НС да бъде обявено извънредно положение във връзка с този вирус. 

Да се затворят училища, университети, детски граници, игрални зали и други.

МВнР ще актуализират сайта си със забрана за пътувания от България към други страни.

А МЗ пък ще каже от кои държави не може да се влиза в България", каза Борисов.

"Много е тънка границата и трябва да има единствено и само дисциплина. Мобилизацията на нацията може да ни помогне в тази ситуация.

Спорът е един - колко твърди да са мерките. Финансовият министър Владислав Горанов е категоричен, че ако бюджетът не събира приходи и ако вървим така ще имаме минимум три милиарда загуба.

Трябва да можем колкото е възможно по-бързо да излезем от тази ситуация", предупреди още премиерът.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!