Започна срещата на върха на Европейска народна партия преди вечерята на лидерите на държавите членки на Европейския съюз, давана от федералния канцлер на Австрия Себастиан Курц. Това обяви премиерът Бойко Борисов във Фейсбук. Той бе посрещнат лично от председателя на Европейския съвет Доналд Туск.

По време на работната вечеря лидерите ще обсъдят постигнатото по отношение на намаляването на броя на нелегалните мигранти и сътрудничеството с трети държави. Такъв ще бъде и фокусът на Срещата на върха в Австрия на 20 септември. Държавните и правителствени ръководители ще направят преглед и на напредъка, постигнат в областта на сигурността по границите и киберустойчивостта, както и в засилването на полицейското и съдебно сътрудничество.

Срещата ще приключи със заседание във формат ЕС27 за обсъждане на въпросите, свързани с Брекзит. Това заседание ще предостави възможност за разглеждане на състоянието на преговорите с Обединеното кралство и следващите стъпки.

Борисов по-рано пристигна на летището в Залцбург, където го очакваше Алексис Ципрас, който също ще участва във вечерята на лидерите.

Преди срещата българският премиер коментира и възраженията на унгарския му колега Виктор Орбан за намеса на "Фронтекс".

"Всеки отговаря за собствената си страна. Когато искаш да си член на ЕС, имаш отговорности. На България се дадоха пари, за да охранява границите. Били сте на границата ни, предпазните ни съоръжения вече са добре укрепени. За мен "Фронтекс" е повече, за да отстоява правата на мигрантите, но в същото време в докладите си отразяват коя държава си спазва споразуменията", обясни той.

"Моята идеология е, че всяка страна, външна граница, трябва да се стегне, да ѝ се помогне, ако трябва. Не виждам защо Виктор го тревожи, че "Фронтекс" иска да го наблюдава. Ако се справи добре ще получи само аплодисменти. Всички казват, че България се справя много добре", категоричен е Борисов.

Относно позицията, която правителството готви в защита на Унгария и задействаната от европарламента за отнемането на гласа на страната Борисов заяви лаконично:

"Няма драма".

И допълни:

"Водим достатъчно твърда политика с мигрантите. Надявам се Унгария и ЕС да не допуснат мигрантска криза".ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!