Бойко Борисов и кметът на София Йорданка Фандъкова проведоха видеоразговор с Петро Олексийович Порошенко, украински политик и пети президент на Украйна, бизнесмен, милиардер.

Тримата коментираха войната в Украйна и подкрепата, която България може да даде на Украйна.

Ще дадем в парламента своята подкрепа за справедливата война, която Украйна води. Не може да бъдат прогонвани хиляди жени и деца, които бягат сега от войната, и да се рушат сгради и болници, инфраструктура. Българите подкрепят украинския народ. Имате пълната ни подкрепа, предай на Зеленски и на Кличко, каза Борисов на Порошенко. 

Ние сме с вас, отсече лидерът на ГЕРБ. Много благодаря, Бойко, за твоето обаждане, защото един приятел, който се обажда, когато имаме нужда, е истински приятел, каза Порошенко. Говорих с Виталий Кличко и той трябваше да присъства, но той е на сбирка на главната квартира за войната в Украйна, но той ви изпраща своите най-сърдечни поздрави. Аз съм в Украйна и ще остана в моята държава като бивш президент и като командир.
Но руснаците са буквално на 10 км от моя офис, заяви той. Но ние успяхме да спрем руските военни и те дни наред не могат да се преместят дори на сантиметър, отсече Порошенко.

Руснаците разрушават, вземат заложници кметове и цивилни граждани, журналисти. Това до момента никога не се е случвало, отсече Порошенко.  Съболезнование за загиналите военни и цивилни. Помниш, че ние приемахме навремето и ранени и никога няма да забравя как заедно обикаляхме българските граждани, които живеят там ог Одеса до Болград. Правихме детски градини и културни центрове, а сега трябва да изказвам съболезнования.

Мисля, че този ужас трябва незабавно да спре, отсече Борисов. Ние спираме войниците на Путин, криминални лица и е истинско чудо, че успяваме да ги възпрем. Ние се нуждаем от отбранително оръжие, посочи той. Бойко, аз съм много щастлив за това, че ние успяваме наистина да възпрем и отблъснем войските на Путин. Мога да ти кажа, че тази армия, която има сега Украйна, беше създадена от мен от годините след 2014 г и ние наистина се гордеем с тази армия. Военната сила на Путин беше смятана за прекомерно силна, а ние бяхме обикновено подценявани и никой не вярваше в нас.

Но де факто ние направихме неприятна изненада за Путин със силата и приятна изненада за западния свят.  Моят апел към България е - имаме нужда от оръжие, амуниции, противоракетна отбрана. Имаме нужда от това, не утре, не другата седмица, а сега, посочи Порошенко.

Ние имаме много колебливо правителство, което не знае какво иска, за съжаление. Има спор между премиер и президент и те са много колебливи. Помниш, когато сме говорили на тема Русия, аз съм казвал, че руски и украински военни са се били за нас в Руско-турската освободителна война. Ние имаме по-особено отношение към Русия, само че сега е война, има агресия, има загинали цивилни, посочи Борисов. Партията ми е твърда за незабавна подкрепа за Украйна, посочи той.