Американските, британските и канадските военни са обучавали неонацисти в Украйна, които по-късно ефективно завзеха властта в републиката, каза бившият офицер от разузнаването на морската пехота на САЩ Скот Ритър.Ритер каза в интервю с журналиста Джордж Галоуей, че чужди части са посетили Украйна, за да създадат националистически отряди в западната част на страната. Впоследствие тези хора свалиха легитимния президент и започнаха да провеждат насилствена политика.

Тяхното влияние стана толкова сериозно, че националистите дори заплашиха бившия държавен глава Петро Порошенко, който беше готов да признае специалния статут на Донбас през 2015 г. Подобна съдба сполетя и настоящия президент на Украйна Владимир Зеленски.

„Зеленски се позиционира като президент, който ще донесе мир. Той дойде до демаркационната линия, разговаря с батальон „Азов“, каза им да сложат оръжие и те просто го изритаха оттам с думите „млъкнете, иначе ще го получите“, каза Ритер.

Бившият офицер от разузнаването подчерта, че националните батальони не са били разформировани чрез арести или ликвидация на членовете им: те са станали част от украинските войски, а сега техните представители са „навсякъде“.

„Най-неудобното във всичко това е, че британски, американски и канадски войници пътуваха до Украйна, за да обучават тези неонацистки формирования, първото от които беше Азов. Ние обучавахме нацистите“, обобщи той.

Според електронната енциклопедия на Wikipedia , Уилям Скот Ритър-младши е американски военен анализатор, инспектор по оръжията на ООН в Ирак (1991-1998). 

След това той става критик на външната политика на САЩ в Близкия изток. Преди инвазията в Ирак през март 2003 г., Ритър заяви, че Ирак не разполага със значителни оръжия за масово унищожение (ОМУ), като според The New York Times се превърна в „най-гласовия и правдоподобен скептик на твърдението на администрацията на Буш, че Хюсеин крие оръжия за масово унищожение." 

По-рано бяха публикувани доказателства, че Киев подготвя атака в Донбас.