Премиерът Бойко Борисов инспектира разширението на газопреносната мрежа в района на Болярово. Проектът e част от концепцията за газов хъб Балкан.

Заедно с министър-председателя бяха изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" ЕАД , вицепремиерът Томислав Дончев и финансовият министър Владислав Горанов. Борисов за пореден ден управлява сам автомобила си и коментира какво вижда.

"Разширението на съществуващата газопреносна система и реализацията на цялостната концепция за газов хъб „Балкан“ целят запазване на ролята на Република България, като водещ газоразпределителен център в региона и Европейския съюз като цяло. Предвидили сме обектът да е готов до 20 октомври", докладва шефът на "Булгартрансгаз".

"Ето, виж Дончев какво става. Докато другите говорят празни приказки, ние работим и правим нещата. След автомагистралите правим и газови магистрали. Вдругиден почваме работата и с Гърция. Ще стане прекрасно - 5 млрд. газ от Гърция, плюс 18 млрд. от руската газ. Като сложим и нашите находища, ще стане диверсификация. Толкова много съм слушал за тази диверсификация, а другите не знаят даже какво е, защото не са строили нищо. Според мен половин България не знае, че такива строежи се правят в момента", заяви министър-председателят.

"По това трасе ще тече 18 млрд. кубични метра газ. В сряда ще направим същото с гърците. Като вземем и нашите находища, ще имаме 1000% диверсификация. Огромен строеж е това. Слушах дебатите за диверсификация, наказания. Ние работим и с наши пари си построихме газовите магистрали. Така България ще стане на газовата карта. Октомври живот и здраве ще дойдем да го открием този обект", коментира пред журналисти Борисов.