Ще можем да открием разширяването на газопровода за Турция в участъка между компресорна станция „Лозенец“ и очистно съоръжение "Недялско" в края на юни. Това е казал премиерът Бойко Борисов на срещата си с турския си колега Бинали Йълдъръм, предаде агенция „Фокус“.

„Проектът е ключов за развитието на съществуващата междусистемна свързаност между България и Турция“, е подчертал той. „Изпълнени са всички строително-монтажни работи, предстои въвеждането на строежа в експлоатация. С изграждането на лупинга ще се увеличи възможността за транзитиране на природен газ от България към Турция за 14 млрд. куб. м. до 15,7 млрд. куб. м. годишно“, е обяснил премиерът.

„Наред с това ще може да се транзитира природен газ и в ревересивна посока - от Турция към България“, е изтъкнал Бойко Борисов. Бинали Йълдъръм е благодарил на Бойко Борисов, че е дошъл и е приел срещата. Бойко Борисов го е уведомил, че министърът на икономиката Емил Караниколов ще остане на официалното откриване на ТАНАП.

Премиерът му е разказал, че на срещата си с Владимир Путин, той го е информирал за разговорите си с Реджеп Ердоган за отклонението в тръбата.