Надявам се президентът Путин да положи всички усилия, колкото е възможно по-скоро конфликтът в Сирия да свърши. Това каза министър-председателят Бойко Борисов по време на пресконференция след срещата си с президента на Русия Владимир Путин.
„В сферата на културата на 27 юни в Москва ще има една прекрасна изложба на икони от Средновековието - ще бъде уникално. Чудотворни икони ще докараме тук. Възобновихме доста от културните мероприятия и се надявам все по-често това да става.

Говорихме и за руските хеликоптери, които се използват от Афганистан, както и нашите МИГ-ове, които сега са на въоръжение, докато се сдобием с нови самолети, да можем да ги ремонтираме. Това сме се договорили – извършва се спрямо хеликоптерите, а сега и със самолетите“, каза още премиера Борисов, цитиран от "Фокус".

Той посочи, че всичко, което се предлага, е одобрено от Европейската комисия. „Предадох на Путин поздрави от някои колеги от Европа. И като намери време, го каня да дойде в България, би било добре да поддържаме добрите отношения. Информирах го и за това, което Европейският съюз прави за Западните Балкани – защото освен магистрали, жп линии, дигитална инфраструктура, има и газова инфраструктура.

Влиянието на Русия в Балканите е факт още от Руско-турската война, така че искам да привлечем всички световни лидери, които имат отношение към региона, да помогнат за стабилността, мира, етническата толерантност, да изграждаме, да строим и да не воюваме, а да повдигнем Брутния вътрешен продукт и народите ни да живеят по- добре. Надявам се и президентът Путин да положи всички усилия, колкото е възможно по-скоро конфликтът в Сирия да свърши, за да може съответно и тази мигрантска вълна да спре да тормози Европа“, каза още той и посочи, че ключовите думи, около които всички трябва да положат усилия, са мир, диалог и компромис.

„И накрая искам да пожелая на президента Путин успех и добро домакинство на Световното първенство по футбол, което целият свят ще гледа. Нека да мине гладко и най-добрите да победят“, коментира премиерът. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ