Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов изрази учудване, че премиерът и министърът на земеделието продължават да не се срещат със зърнопроизводителите и оставят напрежението да ескалира. 

Той припомни блокадите на „Орлов мост“ от преди години и посъветва да се провеждат разговори.

„Не е толкова страшно, просто сегашните ни некоалиционни партньори не са свикнали с това“, Борисов пред журналисти.

„Всичко се решава в интерес на хората. Все още не съм чул икономическият министър, търговските аташета какво правят. Това е огромен апарат, който стои и чака парламентът да вземе решение“, заяви той.

Той изрази несъгласието си с обобщеното изказване за зърнопроизводителите като за "хората с майбасите" и противопоставянето между отделни групи в обществото. 

"Със сигурност има и доза истина в това, което казва и Денков. Въпросът е, че ние не гледаме на IT сектора или на който е друг сектор автомобилите, само техните. И това прави впечатление, това ги дразни", уточни той.

"Майбасите" се набиват в очите, а никой не пита за колите на IT-сектора", посочи той.

Борисов обяви, че е готов да посредничи между правителството и зърнопроизводителите. 

"Ние се чувстваме отговорни за тези хора да станат министри, натиснали сме копчетата", отбеляза той.

"Има по-важни неща в момента, и всеки ден да ме питате, няма да ви кажа", отговори той на въпрос кога ГЕРБ ще обявят своя кандидат за кмет на София.

"Питам къде са, какво правят, умолявам министрите да идат и да се срещнат с протестиращите и да решат проблемите. Ако им законодателна нужда от нещо, ще го вкaраме и още утре ще го решим", посочи той.

"Вези динамични събития ние, некоалицията, което вече започна да става смешно за хората, защото не отговаря на истината. Ние по-реална коалиция няма как да бъдем" - така Борисов отговори на въпрос какво е станало с подписването на управленското споразумение между първите две политически сили.

"Ние нямаме (хора във властта), но се чувстваме отговорни, защото сме гласували за това правителство, за да станат тези министри", коментира още Борисов.

На въпрос дали и ДПС са част от коалицията, той отговори: "На практика да".

Лидерът на ГЕРБ обясни, че има как парламентът да се намеси в спора между изпълнителната власт и зърнопроизводителите, които започнаха протести.

"Има и решения, има и много бързи фактически действия, които да се направят. Като се започне от контрола на това, което влиза в България, ако трябва, да се назначат 100-200-300 и повече хора във фитосанитарния контрол. Учудвам се, че и премиерът, и министърът продължават да не се срещат, да не го решават въпроса и той да ескалира", обясни Борисов. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук