Протестиращите земеделски производители дават срок до 15:00 часа утре, за да бъдат изпълнени исканията им. В противен случай ще блокират центъра на София с тежка техника във вечерните часове, а не от сутринта.

Протест на входа на София ще има утре, събираме се на бул. „Ботевградско шосе“, заявиха на брифинг пред медиите от Инициативния комитет за провеждане на общонационален земеделски протест.

Тракторите ще пристигат цяла нощ от цялата страна и в 10:00 ч. сутринта ще са вече на бул. „Ботевградско шосе“, очаква се да пристигнат 600 трактора, уточниха още от Инициативния комитет. Утре ще има протест на синдикатите пред Министерския съвет, затова няма да влезем в София, посочиха още те. 

Протест на земеделските производители се проведе в цялата страна днес. Блокада имаше на повече от 40 важни пътни точки и гранични пунктове. 

Бяхме на среща в Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) за уточняване на някои технически подробности за придвижването на машините тази вечер към София, каза Илия Проданов, председател на Националната организация на зърнопроизводителите, и част от Инициативния комитет, който организира протестите днес. 

„Тази вечер машините ще се придвижат до бул. „Ботевградско шосе“, където сутринта ще бъдат на един сборен пункт. Утре сутринта ще бъдем в Столичната община, за да уточним локацията, на която да придвижим машините утре вечер“, добави той.

Утре ще има протест на синдикатите, докато не приключат, ние не можем да предприемем нищо и затова утре се събираме на бул. „Ботевградско шосе“, за момента нямаме намерения да блокираме булеварда, каза още Илия Проданов. 

Утре ще очакваме премиерът акад. Николай Денков да излезе евентуално с удовлетворяване на нашите искания, ако това не се случи, ние сме заявили и сряда като ден за протест. Утрешният ден ще бъде изчаквателен, протест ще има, но на входа на София, каза и Симеон Караколев, председател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация.

По думите му има специален терен на булеварда, който е предназначен за тракторите. Очаква се да се съберат към 600 трактора, плюс леки автомобили, автобуси и всякакъв вид транспортни средства, уточни той. 

Няма да отстъпим от исканията си, те са общи и на целия бранш, посочиха още Инициативния комитет. Цялата техника днес беше блокирана в страната и не се допускаше към София, сега уточнихме детайли със Столичната дирекция на полицията - това беше едно от условията органите на реда да пуснат техниката да се движи към София, отбелязаха още представителите на протестиращите земеделци. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук