Толкова вече сме обвързани с германската автомобила индустрия, че сме семейство. Това каза пред журналисти в Мюнхен премиерът Бойко Борисов след среща с министър- председателя на Бавария д-р Маркус Зьодер в отговор на въпрос можем ли да кажем, че си намигаме с германската автомобила индустрия. Това съобщиха от правителствената информационна служба.

„Не си намигаме, ние се целуваме и се обичаме. Даже много повече“, коментира той. „Дали е фар, мигач, маншон, носач, спирачка, камера за видеонаблюдение, антиблокинг система, кормилни уредби, дистанционно, стъкла- всичко се произвежда в България. Само един мотор ни трябва да ни докарат. Шаситата, спирачните маркучи, целия кабелаж- това намигане ли е, това е мощна индустрия“, посочи Борисов.

„Много немски заводи се направиха в България, особено в автомобилната индустрия, на всички нива. Заводът, който открихме в Шумен, е с най-мощната преса, каквато има в Германия и в Япония“, изтъкна той.

„С баварските колеги работим много не само за инвестиции, но и за обучението и за преминаването към по-високо ниво технологичен клас“, обяви премиерът.

„За целта имаме покана от Мюнхен през септември да представим всички заводи в машиностроенето, електрониката и индустрията с 30-40 секундни видео презентации на немския бизнес, така че да съединим максимално икономиките на Бавария и България“, съобщи Борисов.

Според него трябва да се работи и с българите, които са в чужбина.

„Когато знаят за новите заводи, които се откриват, че за мениджъри и за високо квалифицираните служители има подобни на тукашните заплати, да могат да бъдат при близките си и да си ги прибираме в България“, коментира Бойко Борисов.

„Много съм доволен, че Маркус Зьодер ще дойде през юни или юли, за да направим мероприятие със собствениците. Семейните бизнеси в Германия си предават, едно е да им разкажат, а друго е да го видят“, обяви той.

„Те си ни харесват и обичат. Знаят, че сме най-стабилната държава на Изток. Спор няма“, подчерта министърпредседателят.