Избраният от президента Румен Радев началник на НСО е поискал сушата и водата около „Росенец“ да са затворени за всички от 10 юли до 15 септември. Това каза на пресконференция в Министерски съвет премиерът Бойко Борисов.

Премиерът прочете писмо от НСО. "Писмото е подписано от началника на НСО, който е назначен от президента. Целта е това писмо да бъде разпространено да всички институции, включително МВР, "Морска администрация" и Военното министерство", отбеляза премиерът.

"Според писмото излиза, че Министерството брани сараите на Доган. Добре ли са го измислили? В единия ден Радев казва НСО да прецени какво да направи. На следващия ден ни се изпраща това писмо. Като говорих за сценарии някои ми се усмихваха, ето го продължението на този сценарий", посочи Борисов.

"Целта след като получат това писмо, всички служби на правителството, трябва да го изпълняват - подчинените на вицепремиерът Каракачанов. Изкарва военни кораби и ги нарежда там, как звучи за неговата партия? Съответно министър Маринов изважда лодки на "Гранична полиция", изпълнява закона.

Росен Желязков е дал координатите, които са му поискани. И какво излиза - че правителството брани имот на Ахмед Доган? Какво излиза, че правителството брани имот на Ахмед Доган. Добре ли са го измислили. И после ще излезе президентът Радев. Единият ден призовава НСО, а на другият ден НСО ни пращат писмо, че не смятат да свалят охраната", обяви Борисов.

От своя страна министърът на отбраната Красимир Каракачанов се обърна към шефа на НСО.

"Искам да задам следния въпрос на ген Станчев. Известно е, че няма български войник, който да е допуснал да бъде пленено българско знаме. Моят въпрос е по този казус, службата НСО няма ли да вземе мерки и въпросният служител да бъде наказан? Това е един позорен акт.

Флотът няма за задача да охранява някакви акватории като част от някакви паркове. Уведомявам, че в района на Бургас се провежда учението "Бриз" и ако бъдат забелязани кораби в морето, това е част от учение с НАТО и няма нищо общо с охраната и други искания на НСО", заяви вицепремиерът Красимир Каракачанов.

Разпределил съм всички служители, когато бъде поискано съдействие от НСО, да бъде оказвано. Аз държа всяка служба да изпълнява своите компетентности.

„До ден днешен с директора на НСО по какъвто и повод да са дошли при мен съм им оказал пълно съдействие“, посочи Борисов и допълни, че когато са пожелали на мига, същия ден са били приемани и са третирани като служител на всяка една държавна служба.

„Пак се обръщам пак към моя дългогодишен колега и бивш министър на правосъдието Христо Иванов. От постовете им разбирам, че те обичат да стават следобед. „Защо вчера той не попита президентът? Какво общо има правителството, та държи мен отговорен?“, запита Борисов.

„Съжалявам, че в днешния ден, когато са впрегнати всичките ни сили за нещо, което ни е важно, това, което искаме да се случи добро за България, ние губим толкова енергия“, посочи Борисов.

Това, което мога да разпоредя на моите министри е да се пазят от провокации и да запазят гражданския и етническия мир. Всички заплахи, които са получени, да ги има. Преценено е, че съпругата на Радев, минава през тази комисия и е преценено, че трябва да бъде охранявана. Един път е добра, един път лоша", коментира премиерът Бойко Борисов.

"Етническото напрежение в България става много бързо. Много бързо могат да припламнат тези искри, било е, това е най-страшното и дано всички сме с разума си. От сутринта само това говоря. Днес имаме да свършим много важна работа, ако Господ е с нас, ще е хубаво. Такава атака има по колегите в Европа срещу своята държава, не искат България да дръпне напред". Това заяви премиерът Бойко Борисов на извънреден брифинг по повод НСО и парка "Росенец".

Премиерът Бойко Борисов заяви още, че възлага проверка. Как ще има такова ограничение? По 200-300 души ми се катерихте по дуварите в Банкя, разболяха ми детето, никога! Дойде ли НСО да ви пъди? Определени са местата, в "Евксиноград", когато има такива лица. От 6 юли тече "Бриз" до 18 юли е учението, с много кораби", допълни премиерът.

"Когато г-н Доган подкрепи президента Радев никой не излезе да каже защо той има охрана? Когато БСП с ДПС искат вот на недоверие, никой не повдигаше тази тема, сега понеже искат да изсмучат нещо от пръстите, затова го правят. Сценарият е ясен, виден. Затова обявявам пред вас и моята заповед е да се намери законова форма, включително и среща с директора на НСО и да се оттегли", посочи Борисов.



ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!