Днешната ключова дума според мен е солидарност, заедност. Всеки българин ще получи пропорционално ваксини - толкова, колкото са необходими. Това заяви след края на заседанието на Европейския съвет премиерът Бойко Борисов.

"Обсъдихме най-пространно темата К-19 – от състоянието на пандемията в отделните страни и най-важното – ваксинирането.

Единодушни сме, че разпространението на ваксините трябва да бъде разпределено по начин, който да помогне на всички държави членки едновременно всички да излезем от пандемията.

Доволен съм от тежките дискусии. Мисля, че всички държави членки разбраха колко е важно за пред света, че всеки един да знае, че ще получи пропорционално колкото ваксини са необходими”, посочи той.

„Борбата с тази пандемия изисква ваксиниране. Ключовото, по което се обединихме, е, че разпространението на ваксините трябва да е  еднакво за всички”, добави премиерът.

От думите му стана ясно още, че руската ваксина "Спутник V" ще бъде одобрена най-рано през юни.

Борисов отбеляза, че цифровият дигитален сертификат ще даде на хората да се придвижват свободно в ЕС. А "зеленият сертификат" ще е в услуга за по-лесно придвижване, ще предотврати и евентуално карантиниране.

Борисов съобщи още, че заседанието е обсъдено и отношението между ЕС и Турция, както и напрежението в Средиземно море. "Към момента отношенията вървят към подобряване", отбеляза той.

Бойко Борисов изтъкна, че европейските лидери са подкрепили българската прокуратура в разразилия се шпионски скандал. "Но не бива повече да харчим енергия по тази тема. Винаги сме казвали, че в отношенията ни с Турция и Русия диалогът е единственото решение по темите", отбеляза той.

Борисов каза още, че страната ни ще се готви през следващата година за приемане на еврото.