Експремиерът Бойко Борисов и бившият министър на енергетиката Теменужка Петкова дадоха извънреден брифинг в централата на ГЕРБ, свързан с високата цена на тока. 

Две са темите - спекулациите за газа и тока, каза Борисов и даде думата на Петкова. 

"На 1 януари трябваше да сме свидетели как по тръбата ще потече азерски газ. Изговориха се небивалици и лъжи до момента, аз искам да ви кажа какво сме направили ние, за да се знае ясно. На 10 декември 2015 г. се взе окончателното решение за проекта. На 1 януари 2016 до ноември 2017 г. беше осигурено финансирането на проекта - над 220 милиона евро. Нашето правителство осигури държавна гаранция за 110 млн. евро, 32 млн. евро бяха осигурени за гръцката връзка и т.н.", каза тя. 

"Работихме по осигуряване на финансирането. През 2017 г., декември, стартираха обществените поръчки. През май 2019 г. бяха избрани изпълнителите и беше даден старт на строителството за срок от 18 месеца, посочи Петкова. Срокът за изпълнение на договора беше удължен до утре, 31 декември 2021 г. Не съм чула нищо от министъра на енергетиката за този проект", допълни Петкова.

"Ще видим кой какво направи през последните 8 месеца. Два служебни кабинета какво направиха, колко срещи проведоха, как ускориха реализацията на проекта. Двете правителства бяха заети да чегъртат ГЕРБ, но провалиха един от най-важните проекти за доставка на газ", заяви още бившият енергиен министър.

"Сами можете да видите кой какво е направил и как се спекулира по тези тема. Ние от ГЕРБ сме се стремяли да работим така, че доставките на природен газ за България да бъдат при най-добри условия и цени", завърши тя, припомняйки работата на Делян Добрев като министър в тази област. 

"Трябваше да се махнат посредниците, които отклоняваха милиони по тръбата. Трайчо Трайков беше с мен на преговори. Заедно с ЕК предоговорихме договора с над 50% и върнаха 260 млн. навзети пари, които върнахме на бизнеса. След като България единствена защити Украйна и спря изпълнението на Южен поток, за да не се заобикаля Украйна, казвам го за колегите в дясно, които са вляво, тогава натовска Турция и натовска Гърция приеха руската газ, а България беше изхвърлена. Още помня как Путин и Лавров казаха, че заради солидарността си към Украйна България губи всичко", каза Борисов. 

"На 20 дни ходихме по отсечките в калта да контролираме строежа на интерконектора и на 31 декември трябваше всичко да е готово. Ако не е готово, трябва да има неустойки и всеки ден по 90 хиляди евро", допълни експремиерът.

Борисов припомни, че на 31 декември е трябвало с Мицотакис да бъде открита връзката.