Искам да поздравя колегата за това, че след една тежка политическа криза най-сетне и на границата ни с Македония има спокойствие. Страната има исторически шанс да направи така, че гражданите й да се чувстват добре. Пътят към НАТО и ЕС минава през вътрешна политическа стабилност и разбиране на проблемите от политическия елит. Това заяви премиерът Бойко Борисов след срещата с македонския си колега Зоран Заев, която се проведе в Министерския съвет.
Изправени сме пред 2 варианта – да продължим по начина, по който работим 26 години и да пропуснем големия шанс чрез берлинския процес и присъединителните фондове да вървим добре. Не харесвам термина „Западни Балкани” и ще говоря с колегите в Брюксел. Разширяването на Балканите не е само север-юг. Жизненоважна е и инфраструктурната свързаност Скопие-София, това ще отвори Македония и във всички посоки. 



Ще направим всичко възможно с приятелска Гърция да решим всички проблеми, защото дестабилизацията на Македония означава дестабилизация на границата. Ние сме за евроинтеграцията на Македония и членството й в НАТО. България първа призна Македония”, посочи Борисов. 



От думите на македонския премиер пък стана ясно, че по време на срещата е разговаряно за помощта и подкрепата, която България може да даде в посока евроинтеграцията на Македония.



„Нямаме алтернатива освен пълноправно членство в ЕС. Радвам се, че нашият съсед има огромно желание да ни помогне”, каза Заев.

Мненията около подписването на договора за добросъседство и сътрудничество вече са много доближени.  „Заедно ще честваме Илинден на 2 август и тогава ще завършим договора”, съобщи Заев. 



"Чрез кабинетите на премиерите и кметовете ще дадем имена на улици на нашите две страни, ние на Желю Желев, а вие - на Борис Трайковски", допълни Заев. 

Той съобщи още, че след минути двамата ще отдадат почит пред паметника на Самуил.



Очаква се към 15 часа македонският премиер да се срещне с президента Румен Радев.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ