България изпълни своя дълг да подкрепи европейската перспектива на Република Северна Македония и сега е време нашите съседи да изпълнят своите ангажименти за конституционно гарантиране правата на гражданите на Северна Македония с българско самосъзнание. Това заявих днес по време на срещата си с еврокомисаря по разширяването Оливер Вархеи, написа лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в профила си във Фейсбук.

"Остро поставих на вниманието на комисаря и неприятния инцидент с недопускането на територията на Северна Македония на българския евродепутат Андрей Ковачев на 6 май. Подчертах, че подобно поведение на властите в Северна Македония е в противоречие с Договора за добросъседство между двете страни, както и неотговаря на европейските ценности за свобода на движението. Благодарих на комисаря за реакцията на европейските институции по казуса", смята Борисов.

"По време на разговора запознах комисар Вархеи с усилията на ГЕРБ за формирането на стабилно редовно правителство. Трябва да бъде сложен край на политическото безвремие в България и ние от ГЕРБ-СДС сме твърдо решени да предложим експерти, които да могат да изведат България от кризите", изтъкна лидерът на ГЕРБ.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук