САЩ и България са стратегически партньори и нашите две страни ще продължат да работят съвместно по всички важни теми. Това заявих по време на среща с американски конгресмени, които участват в пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО в София, съобщи в профила си във Фейсбук лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. 

"Запознах колегите с всички решения на българския парламент в сферата на отбраната и енергетиката, които бяха приети през последните 9 месеца. Без волята и подкрепата на ГЕРБ нямаше да бъде възможно:

приемането на решения за предоставяне на военна помощ за Украйна;

сключването и ратифицирането на договор със САЩ за придобиване на нова основна бойна машина за пехотата Страйкър;

приемането на законопроекти, свързани с придобиването на бойните самолети Ф-16 блок 70;

приемането на актуални мобилизационни планове, съобразени с новите планове за отбрана на НАТО;

приемането на програма за инвестиции в отбрана до 2032 г., която предвижда над 9 млрд. лева инвестиции в ново въоръжение и техника;

лицензиране и доставка на неруско ядрено гориво за АЕЦ „Козлодуй“;

стартиране на преговори с Украйна за продажба на оборудването, предназначено за проекта АЕЦ „Белене“;

стартиране на изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ „Козлодуй“ ЕАД с технология IP 1000;

приемане на решение във връзка с инициативата за Вертикален коридор на газопреносните оператори на България, Гърция, Румъния, Унгария, Словакия, Украйна и Молдова за пренос на допълнителни обеми природен газ от разнообразни и надеждни източници.

По време на разговора уверих колегите конгресмени, че колкото по-силен е ГЕРБ, толкова по-категорични ще са гаранциите за евроатлантическата ориентация в отбрана, енергетиката и външната политика на България", посочи той. 

 

Купуването и продаването на гласове е престъпление!