Да сте ми живи и здрави. Спряхме да говори кмета, че той дори не стигна до Хемус, Белокопитово, до заводите. Шумен харчи повече ток от Варна заради заводите. Но преди заводите имаше канализация път.

Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в Шумен, където е на среща с актива на партията. 

"Какво излиза? Ние лошите, а при тях зелените. Преди ГЕРБ да дойде да управлява в Шумен нямаше пречиствателна станция нито за питейната, нито за мръсната. Къде е отивала тази вода? Стотици милиони инфраструктура, за да живеете в чиста среда", добави той. 

Борисов припомни колко пъти сам е идвал, за да се реши всеки един проблем, наследен от един червен кмет.

"Те не могат да боядисат това, което сме построили. Кметът не стигна до Ришкия проход, той беше непроходим. В момента той е смазан, две години неподдържан. Трябва да се прави наново. Да дойде регионалния министър да вземе една ядка и да види в какво са превърнали асфалта. 

За мое най-голямо съжаление без "Хемус" всичко това ще замре, а сега щяхме да сме минали Търново, а от тука Търговище. Две години нищо. Ходят, взимат правят. Закарате ни да видим нещо направено от други, да видим еталон. Няма , нула!", ядоса се лидерът на ГЕРБ.  

Борисов отбеляза колко негативи търпим всички заради чудовищната война в Украйна - нарушена верига на доставки, криза, рецесия в Европа.

"Те (шуменци) тук всички днес са пазарували, те знаят какво е инфлация, преди не знаеха, защото беше нула, един процент. За две години сега 40%. 50-60% инфлация, някой ви е взел скрит данък. И когато казват, че са вдигнали пенсиите без да вдигат данъците - това е лъжа. Те ви ограбват", ядоса се той. 

"Затова всеки ден, където и да съм, призовавам президента Радев да извади финансите на държавата. Дефицитът е огромен, приходите са малко. Те може да режат две неща. Няма как да върнат заплати и пенсии, това са инфраструктурните проекти, развитието, образованието. Тук вълшебства не стават. Никога не съм излъгал избирателите.

Тук съм казвал, че няма да вдигам пенсиите. Моите казаха, че съм луд, помолиха ме моите хора да кажа поне да опитаме. Но ние не лъжем. Ако им обещаваме, означава да фалираме децата. И хората затова се събират, защото очакват да върнем нещо стабилно. То вече не може да е същото, каза още той.

Лидерът на ГЕРБ изрази увереност, че програмата на партията му е най-добра и ще може да изведе страната от всички кризи. 

"Този път програмата е правена от всички наши експерти. На въпроса - ще правил ми правителство? Отговаряме - да. С кого? С всеки, който припознае тази програма", заяви Борисов. 

Борисов коментира и фалшивата новина, че представители на ГЕРБ, ДПС и БСП са се събрали в офиса на антрополога Харалан Александров, за да правят правителство. 

"Винаги са говорили глупости, изкарва се едва ли не, че при Харалан Александров се събирали ГЕРБ, ДПС и БСП, за да правят уйдурма. Турска дума. А шарлатани не е турска дума, френска е. Та този въпросния господин обяснява за някакви тайни сбирки.

Дани (Даниел Митов), ти ги познаваш тези хора. Те знаят, че няма да управляват. Дори с обединението си признаха, че са по слаби от нас, че ще ги бием на изборите. Не, че ние сме толкова добри, просто те за осем месеца, а всъщност е за година и половина - Рашков, Петков, Василев са още от първия кабинет на Радев. 

Те държаха трите възлови министерства близо две години. Така, че сутринта разбрах, че казал, че там ние правим коалиция.

Първо малко ме подразни. А то се оказа, че в същия офис са ходили Кирил и Асен, и Христо Иванов. Нормалния зрител си вика: ей, неква уйдурма правят.

Следващото, че с Радев сме се договорили срещу ПП. Е може ли , ако сме се договорили, Шишков всеки ден да говори срещу нас. 

Там не правят правителства. Там спорят. И на други места се правят такива срещи, за да могат хората да си говорят", каза Борисов. 

Борисов се обяви против идеята на ПП/ДБ, че ако така наречените сили на доброто не направят правителство, ще трябва да се ходи на нови избори. 

"Той казва: ако ние не направим правителство, отиваме на нови избори. Та това са още 100 милиона. С тези милиони в Шумен знаете ли колко много неща може да се направят. За какво са ни нови избори, като пак ще бъде същото", разгневи се лидерът на ГЕРБ. 

"Помня как ме подиграваха, когато казвах за мазнинката, за да може държавата да преодолее кризата. Само ние може да предприемем мерки срещу инфлацията. Като кажат веригите, те са на наша територия. На наша територия ще правят това, което казват нашите закони - не бъркайте в джоба на българина повече с 10%. А то 10 лева кашкавал и го продава на 30. Значи затваряш му кепенците. Трябва да има нормална търговска надценка , както е в техните държави", категоричен бе Борисов. 

"Те така ни ограбиха първо с бензиностанциите. Монопол, 3.90. И по лев взеха на всички от джоба. Не само Лукойл, и другите, Идеална работа. Сега парите ги взимат веригите. И ние викаме сме най-бедните. Не е честно към хората. Няма оправяне. Затова трябва здраво правителство, План за възстановяване.

Този план умните и красивите две години не могат да го направят. Ние можем, знаем, имаме програма, имаме огромна подкрепа от Запада. Нашата себеотдаденост към европейските ценности - благодарение на нас приеха Северна Македония в ЕС, закон за даване на оръжие официално на Украйна, закон за два американски реактора, пълна диверсификация на ядреното гориво, особен управител на Лукойл и решихме тези проблеми", каза още той. 

"Първи ли сме и този път ще намерим начин държавата да тръгне напред. Лесният отговор е като на Атанасов: Ако не сме ние , пак на избори и след два месеца пак тук ще пляскаме. Това е смешно", приключи Борисов. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук