България и Турция на практика показват как се пази границата на ЕС. Това каза премиерът Бойко Борисов на 11-ия летен университет на МГЕРБ във Варна.
 
„Натискът особено през летните месеци е голям. Огромни усилия струва това на държавата, на мен самия. Виждате как цели държави с мощна икономика се тресат, предизвикат се катаклизми, каквито никога не сме очаквали. Затова България може да бъде модел. Веднъж със запазването правата на човека, което винаги сме извеждали в култ. Втори път с изнесени центрове извън ЕС чрез споразумение, каквото след срещата във Варна между Доналд Туск, Жан-Клод Юнкер и президента Ердоган, със санкцията на Европейския Съвет, показа, че едно изключително работещо споразумение“.
 
Той посочи, че снощи се е чул с турския президент Реджеп Ердоган, с когото са коментирали темата и общите усилия на двете страни, „за да могат българските граждани да спят спокойно“.
 
„Само днес имаме над 150 мигранти, които от Гърция и Турция са задържани от нашите славни граничари и военни“, коментира Борисов и добави, че съответно не са допуснати да влязат на територията на страната.
 
„При координираните ни действия с Турция, с Гърция имаме и споразумение, са върнати там. Единствената страна в ЕС. Сиреч, може“, заяви премиерът.



ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!