Премиерът Бойко Борисов свиква спешна среща с коалиционните партньори от Обединени патриоти заради кворума в Народното събрание. Миналата седмица само совалката на председателя на ПГ на ГЕРБ Цветанов до стаята на ДПС позволи да започне заседанието с нужния кворум, след като от БСП отказваха да се регистрират.

Проблемът се изостря още повече след като социалистите заявиха, че няма да се върнат в пленарната зала заради последните промени в Изборния кодекс, предава Канал 3.

Междувременно, новите поправки на Кодекса вече са внесени в деловодството на парламента. С тях се връща стария праг на преференциите, с което ще се запази мажоритарния елемент по време на изборите. Така прагът за отчитане на преференции на евровота ще бъде 5% от гласувалите за съответната листа, а на парламентарните и местни избори - 7%.

Новите промени могат да минат по два начина до края на седмицата. Единият – с подкрепата на очакваното президентско вето на Изборния кодекс, а другият - със спешното приемане на новите стари текстове. При този вариант - промяната ще бъде обсъдена от правната комисия на парламента в сряда, а в пленарната зала - в петък.

Вчера стана ясно още, че Борисов е възложил на ГЕРБ да започне и процедура за избор на нов състав на ЦИК. Процедура, която депутатите от партията категорично отхвърлиха по време на 15 часовото гласуване на Изборните правила миналата седмица.