От ВМРО не са изненадани от решението на ГЕРБ да направи крачка назад за Изборния кодекс и да коригира текстовете за преференциите. От партията поначало бяха против вдигането на прага и по тази причина се оказаха в една лодка с БСП.

"Изобщо не ни изненадва решението. Предупредихме ги, че този дребен пазарлък, необмислените действия, които предприемат, ще бъдат коригирани от тях самите. И така стана", каза Искрен Веселинов, цитиран от Канал 3.

Заместникът на Каракачанов разкри, че очакването на партията е било такова и след разговорите, които вицепремиерът Красимир Каракачанов е провел в Мюнхен с премиера Бойко Борисов и със заместника му Цветан Цветанов. Лидерът на ВМРО ги е убеждавал, че правят грешка.

Последва и обръщение на евродепутата Ангел Джамбазки към премиера да бъдат върнати преференциите.

Цялата работа се получи "като онзи тарикат, който първо изял тоягата, после солта, а накрая си и платил", обобщи Искрен Веселинов. "Дадоха възможност на БСП да се направят на герои", недоволства Веселинов. "Но все пак се радваме, че те проявиха разум", добави зам.-председателят на ВМРО.

По думите му второто отстъпление на ръководството на ГЕРБ, да се стартира процедура за избор на нов състав на ЦИК, тепърва ще се обсъжда в партията, която по принцип държеше да се спази законът и щом мандатът на комисията изтича, тя да бъде сменена.