Лидерът на ГЕРБ поиска първо да се изберат комисии в парламента и едва след това да се сменят правилата и да се приемат предложения за Антикорупционната комисия.

"Първо да си изберем комисии в парламента, защото няма как да минат предложенията без работещи комисии. Аз разбирам колегите от ПП.

Не разбирам Терзиев какво знае, но в София всеки ден хаос няма нищо друго. А той не владее материята, предизвикаха нов хаос", заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в кулоарите на парламента.  

Бойко Борисов, ГЕРБ; Снимка: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ

Относно обявената от Комисията за противодействие на корупцията (КПК) несъвместимост на подуправителя на БНБ Андрей Гюров, той заяви, че това е рискът да "даваш партийни членове за институциите".

На въпрос защо тогава той е предложил Десислава Атанасова обясни, че първоначалната договорка с ПП-ДБ била двете формации да излъчат шефката на групата на ГЕРБ-СДС Атанасова и Борислав Белазелков. Разказа, че Белазелков минал и през неговия кабинет.

"Имахме много добра кандидатура, защо да я сменяме", каза той за конституционната съдийка.

Иначе за правилата за избор на членовете на новата комисия "Антикорупция" бе лаконичен. Вътре е заложено кандидатите да бъдат оценявани от независим номинационен борд, но Борисов бе скептичен: "Това най-вероятно е някоя тяхна комисия. Те независимо нищо нямат от това, което съм видял".

Правилата за избор на КПК са една от необходимите стъпки, за да получи страната ни втория транш по плана за възстановяване. А вече е и крайно време да се приемат, тъй като в момента комисията работи в намален състав и без председател.

На въпрос защо президентът Румен Радев е отказал да отиде на Срещата на върха на НАТО, той заяви, че засекретените позиции на България не са стигали до парламента.

Бойко Борисов, ГЕРБ; Снимка: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ

"Единственото, което знам, че са въз основа на решенията на парламента - за помощта за Украйна, декларациите, които приемахме. Всичко това сме го приемали с колегите от ПП-ДБ и ДПС", посочи той и призова позицията да се разсекрети.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!