Президентът Румен Радев нямаше какво да направи. Аз за разлика от него, винаги съм бил добронамерен. Когато вече е тук, как да постъпи, той е негов гост, не мой. Това каза премиерът Бойко Борисов пред журналисти на летището по повод отказа му да се срещне с македонския президент Георге Иванов и срещата между президентите на България и Македония днес, предаде „Фокус“.

„Ако беше мой гост и аз щях да го приема, но е гост на президентската институция“, заяви той. „По този начин показвам отношението си към колегите от Гърция и в Македония, към Ципрас и Заев, моите политически опоненти като европейски социалисти, но храбри, смели и отговорни“, посочи Бойко Борисов. Попитан вижда ли разлика в позициите на президентството и правителството спрямо Македония Бойко Борисов коментира:

„Не виждам различия на практика. Президентът Радев завършва с: „да се преодолее всичко, което пречи за отиването на Македония в ЕС и НАТО“. Нали така завършва? Това всичко е от снощи“.

„Да ме критикува е право на президента Радев, той само това прави напоследък. Няма да се вкарвам в темата“, изтъкна премиерът. „Вродената ми скромност пречи да кажа, че поколения политици преди мен не направиха Договора за добросъседство. Не можаха, а искаха. Ние го постигнахме“, посочи Борисов.

„Ако има промяна на името, веднага ще седнем с колегите, ще напишем допълнително в споразумението, това, което се е променило. Ще го защитим и ще го пуснем за ратификация в парламентите“, обясни той.

„От кое бягам, толкова срещи проведохме. Какъв диалог да проведа днес с Георге Иванов, какво да му кажа, много хубаво си направил, като знам какво струваше на всички месеци наред. Нека да преспим, да го обмислим“, поясни Бойко Борисов. „Спорът е между Гърция и Македония, ако не го решат - си е тяхна работа“, каза още той.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!