С президента на Иран д-р Роухани и в продължение на днешните разговори набелязахме няколко по-конкретни теми, които бихме могли да реализираме като пилотни. Решихме да направим тестово банково плащане между България и Иран и Иран и България, да се тестват операциите, това е голям проблем за бизнеса в Иран и би могло да бъде добра отправна точка извършването му от България. Това каза пред журналисти в Техеран министър-председателят Бойко Борисов, съобщават от правителствената пресслужба.
"Разбрахме се също да тестваме жп линиите и цистерните с петрол, надявам се с бизнес делегациите да поговорят в тази посока утре. Друга сфера е културно-историческият туризъм", посочи премиерът. 
 
"Много добра е идеята за новия транспортен коридор, което не означава да се обикаля Турция; ние държим да развиваме инфраструктурата с южната ни съседка и го правим. Това би било много добре не само за горива – газ, петрол, но и за останалите връзки между държавите", каза още Борисов след срещата си с президента на Иран.
 
"Факт е, че на всички нива се даде съгласие да се работи по проекта за продажба на оборудването, предназначено за АЕЦ „Белене”. Подчертавам – заедно с руската страна. Утре нашите и техните министри (президентът Роухани даде ясни указания) ще го разгледат подробно и ако е изгоден и представлява интерес, ще проведем нова политическа среща – разбира се, след разговори и с министър Новак, за да излезем от тази криза, която се заплете 2006 г., когато нашите държавници подписаха нещо без да знаят какво ще се случи"
 
"За мен е важно парите от санкцията, наложена на България за АЕЦ „Белене” да бъдат спасени. Това са живи пари, 167 хиляди евро трябва да преведем и днес, може и сами да сметнете за какви средства на ден става въпрос. Когато има готовност, ще запозная парламента и ще търсим решение. Иран искат да работят добре с България. Тя е портата им към Европа. Исторически сме добре свързани, нямаме проблеми, които да решаваме и това е изключително изгодно нас и за тях и те го показаха с отношението си", каза още Борисов. 

За акцията за нелегални фабрики за производство на цигари в Испания министър-председателят коментира, че често се гледа само негативното в България. „Не виждаме страната през чуждите очи. Когато заловим 200 кг хероин го приемаме за нормално, когато разбиваме непрекъснато печатници за фалшиви пари или за контрабандни или нелегални цигари, които ощетяват бюджетите – пак е нещо нормално. Но за Европа това са от най-добрите операции. Ние сме в операцията от самото начало. Първо работихме с Доналд Туск и Полша, помогнахме им да разкрият същите схеми. Имаме успешни операции и в Унгария заедно с Виктор Орбан. И сега с Мариано Рахой дадохме такава възможност максимално добре да се работи, за да стигнем до три огромни фабрики за милиони евро, които ощетяват бюджета на Испания, но и на целия ЕС. Поздравявам всички колеги, които работиха. Надявам се поне днес да кажат добри думи за министър Бъчварова, за МВР, за прокурорите и за всички други, които положиха много усилия, за да се свърши тази работа.
 
"Желанието ми е Черно море да е зона, в която да пътуват търговски кораби, да правим бизнес не само с Иран, а с Грузия, Армения, с цяла Азия. Портовете на България да са пълни с търговски и туристически кораби, това да носи добавена стойност, да се вдигат пенсии и заплати и хората да живеят по-добре. Когато има инфраструктурни коридори, през които минават петрол, газ, стоки, там няма война – пазят се тези места. Когато огромни празни територии, каквито са от България до Румъния и Бесарабия, са „златни” места за войни. Това ли искаме? Аз искам обратното. А народът избира кой и как да го управлява", подчерта премиерът.
 
"Под демилитаризирана зона разбирам да се опитаме да намалим напрежението в Черно море, вместо да вървим към надпревара във въоръжаването. Нямам илюзия, че някой ще си нареже корабите, но ако може да не харчим за превъоръжаване милиарди, които трябват за хората, за пенсии, за инфраструктура. Колкото повече нараства напрежението, тези разходи ще се увеличават. Затова в предстоящите си срещи ще апелирам Черно море да стане търговска, туристическа, транспортна зона", каза още той. 
 
"Геополитическото равновесие се поддържа така, както в Швейцария – когато има общ интерес на всички държави да е спокойно, мирно и да се генерират приходи", добави Борисов.