Френският президент Еманюел Макрон се е свързал с Бойко Борисов по повод на скандалното му изказване, че "предпочита мигранти от Африка пред български банди". Това съобщи премиерът на България на страницата си във Фейсбук.

Ето какво написа той:

"Френският президент Emmanuel Macron се свърза с мен, за да ме увери, че изтеклата информация за изречени от него думи в интервю, не отговарят на истината.

Той ме увери, че никога не е критикувал българските граждани, работници или институции.

Президентът Макрон препотвърди подкрепата си към България. Като премиер на България няма да позволя никой да обижда нашия народ и се надявам да не се стига до такива ситуации занапред."



Изявлението на френския президент вчера предизвика гневна реакция у нас. 

"Това изказване е обидно за българската общност там, те са възмутени", заяви външният ни министър Екатерина Захариева и допълни, че общността ни е добре интегрирана и в никакъв случай не счита, че създава особени проблеми.

Скандалът се разгаря: Екатерина Захариева с остри думи срещу Макрон

По-рано днес от външно министерство съобщиха, че Захариева е наредила на посланика ни в Париж Ангел Чолаков да връчи протестна нота във френското външно министерство. Френският посланик у нас г-жа Флоранс Робин е извикана в понеделник в МВнР за обяснения, съобщиха от МВнР.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ