Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отхвърля възможността да прави коалиция с БСП, независимо какви резултати от парламентарните избори се получат. "Няма да съсипя партията заради някакъв пост", каза той в студиото на Нова тв, където обсъждаха последните интриги, че уж европейските политици щели да погледнат добре на подобно развитие. Премиерски пост той би приел само при значителна победа на вота.
"Нищо подобно. Г-н Лопес (генералният секретар на Европейската народна партия - бел.ред.) ясно посочи, че гледат на ГЕРБ като на дясната алтернатива. Те знаят, че само за един месец ГЕРБ, ако се коалира с БСП, ще падне на нивото на царската партия", каза Бойко.
Проблемът според него е в избирателния закон. Всички виждат колко е пагубна тройната коалиция и не правят нищо за промяна на законодателството. "Непрекъснато ме питат кога ще правя коалиция. Все едно ме питат: "Кога ще цопнеш в блатото?". Който спечели изборите, трябва да има възможността да си поеме отговорността и да управлява" - такава е позицията на Борисов.
Лъжливата информация според лидера на ГЕРБ обслужва БСП. Понеже 80% от електората им мрази царя и ДПС, като чуват такива допускания, хората ще си мислят: "Е, те с Бойко ще се оправят" и ще гласуват за тях. Това е идеята.
Какво ще бъде управлението зависи от резултатите на вота. От думите на Борисов се разбира, че за ДСБ и СДС вратата остава отворена. "Пожелавам им да използват месеците до изборите не да се мерят кой е по в центъра, а да се стегнат и да си изкарат хората. Тогава можем да говорим", каза той. Има 10-15 съвпадащи приоритета и с колегите от "Атака", така че като влязат в парламента, могат да се разберат как да работят заедно по тях.
Борбата с корупцията е задача номер 1, което значи да се вкарат крадците в затвора, припомни Борисов. Шансът да не потънем е във възстановяването на плащанията от европейските фондове, а това не може да стане без да се пресекат злоупотребите. Бойко Борисов се аргументира с резултатите, които е постигнал в столичния съвет: по-рано на една сесия са се обсъждали по 160 заменки, сега - нито една. "Хората разбраха за безобразията в "Топлофикация", "Софийски имоти", "Озеленяване" и "Трамкар" след мойта намеса", посочи той.
На въпроса кой ще стане министър-председател Бойко Борисов отговаря уклончиво. Няма премиер, който да е останал в историята с добро, разсъждава той.  "Аз мойта мечта съм я постигнал. Искал съм да стана генерал, да бъда полицай и това се е изпълнило". Но резултатите от изборите ще отговорят на този въпрос. При значителна победа отговорността ще бъде поета, увери генералът. /БЛИЦ