60 на сто от българите смятат да гласуват на парламентарните избори догодина, но едва 29 на сто определят евроизборите като важни. Това сочат данните от национално социологическо проучване на Алфа Рисърч за нагласите на българите през декември. Според социологическата агенция, цитирана от "Стандарт", битката за българския парламент ще бъде изключително оспорвана и напрегната. ГЕРБ остава водеща политическа сила с 21% подкрепа, но с тенденция към плавен спад, главно откъм десните избиратели.
БСП заема втора позиция с 15-16% подкрепа. Най-големият проблем пред социалистите са провалите им със средствата от еврофондовете. Като към подозренията в злоупотреби се прибавят недоволството от здравеопазването, земеделието, съдебната система и пр., може да се очаква усилване на негативните настроения, според агенцията.
Атака и ДПС са другите сигурни партии в следващия парламент с почти еднакво одобрение - по 6-7 процента.
Десните партии имат шансове, ако СДС и ДСБ се обединят, сочат резултатите. Предизвикателството при тях е преодоляването на противоречията между лидерите и начинът им на обединение. Ако това се случи, гласовете, които ще получат на изборите, ще са много повече от сбора на двете партии поотделно.
Лек ръст бележат и царистите, чието одобрение достига 2,2 процента, при потенциал 5-6%, стига да съумеят да го мотивират.
Движение "Напред" е като скачен съд със ГЕРБ, сочи още проучването, според което при евентуално слабо представяне на хората на Бойко Борисов, шансовете на "Напред" се увеличават. Като цяло обаче движението остава представено по-скоро на местно, отколкото на национално равнище. /БЛИЦ