Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков и министърът на отбраната Стефан Янев не са променили значително имотното и финансовото си състояние. Това става ясно след публикуваните от Антикорупционната комисия днес декларации за имущество и интереси, подадени от хората на висши държавни длъжности за периода от 18 август до края на изминалата 2021 г., пише "Актуално". 

От справката става ясно, че в декларацията си вътрешният министър Бойко Рашков е декларирал, че притежава 19 имота, сред които три апартамента и части от къща в София, жилище в Несебър и още две къщи в с. Антон. Всички те са придобити по силата на брачен договор от 2019 г.

Новото, в сравнение с последната публикувана декларация, е обявено право на ползване върху три имота в столицата. ( според експерти юристи "в практиката правото на ползване намира най-често приложение при дарението или при договора за прехвърляне на недвижим имот срещу задължението за гледане и издръжка.")

Както и досега, Рашков притежава половината от две ниви в с. Скребатно и два автомобила - Нисан "Патрол" и BMW.

Вътрешният министър държи в банката 158 138 лв. и още 10 000 лв. с кредитна карта. Внушителен обаче е размерът на вложенията му в инвестиционни фондове - 645 000 лв. 

На този фон министърът на отбраната Стефан Янев е декларирал собственост за три имота - два апартамента и едно ателие в градовете София и Банско. Бившият служебен премиер е увеличил финансовото си състояние с около 20 000 лева в сравнение с лятото на 2021 година и към момента е декларирал малко над 101 000 лева общо. 

Съгласно закона лице, заемащо висша публична длъжност, което не подаде декларация в срок, се наказва с глоба в размер от 1000 до 3000 лв. В случаите на неподаване на декларация, когато се установи, че няма обективна причина за това, след решение на КПКОНПИ се образува и проверка за установяване на незаконно придобито имущество. За 2021 г. общият брой лица, подали декларации, е 12 430.