46 на сто от гласувалите на предните парламентарни избори на 11 юли 2021 г. за партия "Има такъв народ" на Слави Трифонов са се преориентирали към формацията на Кирил Петков и Асен Василев "Продължаваме промяната" при вчерашния вот.

Това показват данните на социологическата агенция „Галъп Интернешънъл” за демографията на вота. Графиките показват как са гласували хората от различните възрастови групи и живеещите в областните центрове и в селата.

62% от гласувалите за "Българско лято" на 11 юли, също са дали гласа си за ПП. Това са направили и 45 на сто от избирателите на ДБ.

Данните показват, че излезлите да гласуват вчера избиратели, които казват, че през юли са гласували за ДБ, са се разделили приблизително в две половини в гласовете си – за ДБ и за ПП. Всъщност, една пета от електората на ПП сега е дошъл от ДБ.

Любопитен факт от извадката е, че 20 на сто от гласувалите за Луна за президент, в избора си за парламент са се насочили към ПП, ГЕРБ И ИТН. 

По-голямата група е само тази, дошла от ИТН – тя е общо една трета от вота за ПП.

Гласове идват и от всякакви други места, като интерес представлява фактът, че около 1/10 от вота за ПП всъщност е дошъл от БСП.

Това означава, че приблизително 15% от гласувалите за левицата на 11 юли и отишли до урните вчера, сега са предпочели ПП.

При ПП личи малко по-женски вот, „изнесен“ и към хора с по-високи доходи и образование, респективно - живеещи в по-големите населени места. 

Какъв е профилът на „Възраждане“?

Партията е представена в най-различни социално-демографски групи, но една от най-съществените части от гласувалите за нея са по-млади хора, т.е. типично за протестно ориентирани, по-радикални формации.

Половината от вота за партията е съставен от хора, които и през лятото са гласували за „Възраждане“. Останалата половина идва отвсякъде (което е характерно за нови формации), като сред най-големите дялове са тези на негласуващи, идващи  от БСП и т.н.

Кой гласува за Луна?

Вероятно в това гласуване има и вид протестен вот или вот с насмешка към системата. Това личи от по-младата структура на вота. В същото време (а и свързано с това) личи, че във вота за Луна се откроява и най-сериозен, в сравнение с другите основни кандидати, дял роми.